Преминуо проф. др Здравко Маријанац

  • -
cof

Преминуо проф. др Здравко Маријанац

Данас у Бањој Луци, након краће болести, преминуо је др Здравко Маријанац, редовни професор Природно-математичког факултета  у пензији. Функцију декана Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци обављао је од оснивања факултета 1996. године до 2002. године.

Здравко Маријанац  рођен је 1936. године у Јајцу. У дугом и богатом радном вијеку образовао је генерације младих географа. Проф. др Здравко Маријанац био је члан Сената Републике Српске, члан Савјета за високо образовање у Републици Српској, члан првог Одбора за репродуктивно здравље и демографију при АНУРС-у, руководилац одјељења природних наука и уредник љетописа Матице Српске (за природне науке). Један је од оснивача и први предсједник Географског друштва Републике Српске, покретач научних часописа и аутор неколико књига и великог броја научних радова из области географије. За свој допринос развоју друштва и науке добитник је више друштвених признања међу којима:

  • медаље „ Јован Цвијић“ – једно од од најугледнијих одличја у европском кругу географских друштава,
  • медаље Више Педагошке школе у Кракову (Пољска),
  • плакете Географског друштва Републике Српске и
  • плакете Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Комеморација у знак сјећања биће одржана у понедељак 04.12.2017.године у 11.00 часова у амфитетару Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, а сахрана на Новом гробљу у Бањој Луци у 14.00 часова.


Архиве