Гостовање СП Хемија на Шиншу Универзитету, Нагано, Јапан

  • -
IMG_20170619_103907

Гостовање СП Хемија на Шиншу Универзитету, Нагано, Јапан

Универзитет у Бањој Луци од 2015. године има потписан меморандум о разумијевању са Шиншу Универзитетом, једним од водећих националних универзитета у Јапану по питању техничких наука. Такође, троје студената Универзитета у Бањој Луци су имали прилику провести период ангажовани као истраживачи или докторски студенти на овом универзитету.
Овај пут, доц. др Сузана Готовац Атлагић са студијског програма Хемија, гостовала је по позиву на овом пријатељском универзитету од 19.-21. јуна 2017. године и учврстила већ постојећу сарадњу са истраживачком групом проф. др Кацумија Канека. Обзиром да је ова група дио престижног Центра за енергију и науку о околини (Center for Energy and Environmental Science), основаног у Нагану због чињенице да овај регион има најчишћу природну воду у Јапану, тема је била вода. Колеге из Јапана су показали значајно интересовање за тематику на којој се однедавно ради на студијском програму Хемија, тј. „зелену хемију“ воде, односно методе екстраховања корисних честица из отпадних вода рудника, којима се тренутно нико у свијету не бави на овај начин. Наиме, комбинацијом оригиналних и класичних хемијских метода долази се до концентрованих сировина, јонских, односно колоидних раствора метала из којих се затим синтетизују наночестице са вишеструким потенцијалом примјена.
Шиншу Универзитет је такође дао писану гаранцију о техничкој подршци и недавно успјешно добијеном пројекту код УНЕСКО-а, ИУПАЦ-а и Руске компаније Фосагро (PhosAgro), „Hybrid Metallic/Carbon Nano materials Made from Mining Industry Sludge and Their Applications in Adsorption/Catalysis Treatment of Emerging Pharmaceuticals in Water“.
На састанку одржаном у Центру у Нагану, са професорима и пројектним менаџером Шиншу Универзитета господином Акасакијем, разрађене су и идеје за заједничке пројектне апликације у међународним фондовима на ову тематику.
Линкови:

Потписивање споразума Универзитета у Бањој Луци са Шиншу универзитетом