Још једно успјешно учешће ПМФ-а на Фестивалу науке!


У Бањој Луци је 23. и 24. маја 2024. године одржан 12. Фестивал науке, на којем је активно учествовао и ПМФ.

Фестивал науке је организовало Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање, Владе Републике Српске. Овогодишњи фестивал је окупио 21 факултет са Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву, Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци, Управу за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова РС и неколико бањалучких средњих школа.

Природно-математички факултет имао значајну улогу на овогодишњем фестивалу, нудећи бројне активности које су привукле велики број посјетилаца. Локва – „музеј живих фосила“, „Досањани сан једног језера“, Оријентишимо се на карти и у простору!, Магични квадрат, Фонтана у чаши, модел звонца, Дух из боце – само су неки од експоната и експеримената ПМФ-а који су приказани у спортској дворани у Универзитетском граду, Универзитета у Бањој Луци. Дио Фестивала науке је одржан и на самом ПМФ-у, гдје су бројни посјетиоци оба дана имали прилику да обиђу планетаријуму, акваријуму и тераријуму, те се тако упознају са различитим аспектима природних наука.

Захваљујемо се свима који су учествовали и подржали овогодишњи Фестивал науке, нарочито наставницима, сарадницима и студентима волонтерима са Природно-математичког факултета. Њихов рад и залагање су кључни за успјех овог значајног догађаја, који је приказао и занимљиву страну науке, те тако популаризовао науку и инспирисао младе да се заинтересују за научна истраживања и образовање.

Аутор текста: доц. др Милана Грбић

Насловна фотографија преузете са сајта УНИБЛ.