Амбасадор Јапана, његова екселенција Макото ИТО посјетио је Природно-математички факултет 13. новембра 2021. године.

Четверочлану делегацију Амбасаде Јапана поред амбасадора, чинили су и Кијотака ТАНАКА, први секретар амбасаде, Ђисато ЈОШИДА, аташе за културу, као и Аила ХАСАНБЕГОВИЋ, асистент аташеа.
Посјета је уприличена ради уручења донације књига, реализоване кроз “Read the Japan Project” Нипон фондације и амбасаде Јапана у Босни и Херцеговини.

Испред ПМФ-а амбасадора и остале госте дочекао је и срдачно поздравио декан ПМФ-а проф. др Горан ТРБИЋ.

Иницијатива за учешће на овом пројекту потекла је са Студијског програма географије, а пројектом је руководила проф. др Ирена МЕДАР-ТАЊГА.
Донација тридесет књига о Јапану на енглеском језику од изузетног је значаја за наставно особље и студенте који се баве истраживањима на предметима азијске регионалне географије, компаративне етнологије, антропологије, образовања и других предмета и значајна је допуна фонду библиотеке Природно-математичког факултета.

Као дугогодишњни сарадници амбасаде Јапана, као и јапанских универзитета пријему су присуствовали и чланови СП Хемија проф. др Милица БАЛАБАН, проф. др Саша ЗЕЉКОВИЋ и доц. др Сузана ГОТОВАЦ-АТЛАГИЋ.

Након свечаног чина уручења књига делегација је обишла просторије ПМФ-а, као и акваријум, библиотеку и просторије СП Хемија.