Квалитет ријека које протичу Српском и БиХ веома је добар због чега морамо настојати да их сачувамо, али и да унаприједимо контролу квалитета воде коју пијемо и од које зависи здравље људи.

Казала је ово за “Глас Српске” руководилац студијског програма Биологија на Природно-математичком факултету у Бањалуци Биљана Лубарда и нагласила да се површинске воде све више загађују на разне начине, те да је питке воде на планети све мање.

Лубарда је додала да је неопходан правилан мониторинг површинских вода како би се очувао и унаприједио квалитет вода, али и животна средина у цјелини.

– У савременом добу, професионалци се морају цијелог живота надограђивати и стицати нова знања и из тог разлога су нам неопходни пројекти који ће пружити додатне едукације које ће им омогућити да свој посао обављају на што бољем нивоу – истакла је Лубарда.

Један од оваквих програма, каже она, је ЕРАЗМУС+ пројекат “Развој мастер курикулума из еколошког мониторинга и биоиндикација копнених вода на високошколским установама у региону западног Балкана” у оквиру којег ће на Природно-математичком факултету први пут бити организовани курсеви из области еколошког мониторинга површинских вода који се организују како за професионалце, тако и за дипломиране студенте који се даље желе усавршавати и тако повећати своју шансу за запослење. ВИШЕ…