Одржан семинар

„Синергија индустрије и академије за јачање истраживања у области сировина“

(Industry and academic synergy for strengthening of raw materials research)

У склопу пројекта „BlowUp“ на коме у међународном конзорцијуму од 9 партнера учествује и Студијски програм хемија ПМФ-а, 04.09.2018. одржан је семинар за умрежавање са индустријом. Овај пут, тема семинара било је и елиминација загађења која настаје прерадом сировина и материјала. Семинар је одржан у организацији Универзитета у Бањој Луци и ЛИР еволуције као учесника пројекта и у тијесној сарадњи са Градском развојном агенцијом (ЦИДЕА) Бања Лука, која је значајан партнер Универзитета у Бањој Луци у припреми пројектних апликација и повезивању са индустријом.

Нарочито интересантно је било и присуство два представника компаније SES Nordic из Данске. Ова компанија производи биолошке агенсе за разградњу и елиминацију загађења мазивима и нафтним дериватима. Дан прије семинара технологија је демонстрирана на терену на стационарној воденој површини. Обзиром да је тренутно у току експеримент у пројекту за развој домаћих мазива (компаније „Техносинт“) унапријеђених адитивима од наночестица, тематика елиминације евентуалног загађења мазивима је била врло значајна. У експерименту учествује и млади експерт за карбонске материјале Хиронори Сугијама са Шиншу универзитета у Нагану, Јапан, који борави на тромјесечној размјени на Студијском програму хемија у оквиру Меморандума о разумијевању између овог универзитета и Универзитета у Бањој Луци. Ова размјена је остварена преко програма Global Leader Program for Fiber Renaissance.

Семинару је присуствовао и угледни међународни експерт проф. др Marcel Van de Voorde аутор врхунских публикација из области нанонаука, који је дао своју визију о развоју само-подмазујућих напредних материјала као алтернативу за мазива у будућности.