Студијски програм географије Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци у петак, 08. новембра 2019. године у 11.00 часова у амфитеатру факултета свечано је обиљежио 50 година студија географије у Бањој Луци, као и 25 година од уписа прве генерације студената географије на Универзитету у Бањој Луци. Званице су поздравили проф. др Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета, проф. др Рајко Гњато, предсједник Географског друштва Републике Српске и проф. др Александра Петрашевић,  руководилац Студијског програма географије. Скупу се обратила и проф. др Јелена Голијанин, шеф катедре за географију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Осим наставника и сарадника са Студијског програма географије, свечаности су  присуствовали наставници и професори географије из основних и средњих школа бањалучке регије, као и велики број студената и других гостију.

Излагање о значају и улози географије у образовном систему имао је доц. др Млађен Трифуновић, а о положају географије као наставног предмета у средњим школама Републике Српске презентацију је имала Слађана Танасић–инспектор-просвјетни савјетник за географију  из  Републичког педагошког завода Републике Српске.

Након излагања вођена је дискусија о наведеним темама и предложени су закључци о побољшању значаја и улоге географије у образовном процесу у основним и средњим школама, који ће бити достављени надлежним институцијама.