Завршна студијска посјета Студијског програма хемија 2020. године за пројекат „Env-net“ била је посјета компанијама повезаним с ланцем секундарног сакупљања материјала. Овог пута посјета је обављена са студентима 4. године Природно-математичког факултета, професорима средње Технолошке школе Бања Лука и осталим гостима из средњих школа. Слично претходној посјети, циљ је био подићи свијест о текућем развоју система рециклаже у Босни и Херцеговини. Већина јавности није свјесна чињенице да се бројне успјешне компаније баве прикупљањем различитих група материјала, метала, полимера, папира и стакла.

Овај пут посјета је обухватила три локације.

Призма комерц је приватна компанија са преко 35 година традиције у сакупљању и извозу различитих метала у већем обиму, заједно са својим партнером. Компанија откупљује и врло мале количине отпадног метала од грађана на њиховом регистрованом шалтеру, али прикупља и тоне металног отпада од већих машинских компанија. Руководство ове компаније су високообразовани млади власници који својим свакодневним залагањем дају примјер својим запосленицима и заједници. Међутим, они прате и савремени научни развој и методе попут зелених метода за рециклажу електроничког отпада, што представља једну од њихових амбиција у будућности.

Еуро Бета је први и тренутно једини оператер рециклаже који ради у граду Бања Лука. Организују прикупљање и складиштење материјала који се могу рециклирати и промовишу културу рециклирања међу младом популацијом. Такође су задужени за постављање контејнера за рециклажу широм града. Особље компаније упознало је посјетиоце са тренутним законодавством и како се могу пријавити за постављање рециклажних „острва“ у својим локалним заједницама.

Гранд промет је компанија за прикупљање папира која у овом тренутку запошљава преко 30 људи. Они такође нуде прилику малим сакупљачима и грађанима да сакупљени папир продају на њиховом шалтеру, док истовремено сакупљају велике количине картона и папира из тржних центара и фабрика. Треба нагласити да се сакупљени папир углавном обрађује у фабрици „Natron-Hayat“ у Маглају, у Босни и Херцеговини, која је велика фабрика папира са преко 65 година традиције, коју тренутно воде турски инвеститори и која има изврсне еколошке стандарде. У зависности од цијена на међународном тржишту, прикупљени папир се понекад извози, али што је најважније, увијек нађе пут од ове компаније до творница за рециклажу.

Ова посјета, слично претходној, која је обављена захваљујући пројекту „Еnv-net“, била је посвећена подизању свијести. Посјетиоци, посебно наставници из средње школе, али и студенти који ће ускоро постати наставници, моћи ће подстаћи своје заједнице и ученике да сакупљају секундарне сировине и објаснити им њихово кретање у рециклажном ланцу. Сумња грађана у стварну судбину сировина одвојених у шарене контејнере на рециклажним „острвима“ главни је проблем који успорава ефикасну рециклажу. Ширењем информација и размјеном искустава стечених у стварним компанијама које се труде да сакупљају и живе од рециклирања, грађани ће почети вјеровати ланцу и допринијети повећању рециклирања, чинећи животну средину чистијом. Коначно, циљ да Босна и Херцеговина остане без депонија можда није тако далеко.

Повезнице:

http://env-net.org/

https://prizmacomerc.ba/

http://www.eurobeta.ba/

https://bl.komorars.ba/en/companies/1345