У недјељу, 11. новембра 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији спроводи Географски диктат у Амфитеатру Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци с почетком у 11.00 часова.

Географски диктат одржава се од 2015. године на иницијативу предсједника Савјета покровитеља Руског географског друштва Владимира Владимировича Путина. Од 2017. године Диктат има међународни карактер и тада је учестовало 260.000 људи. Учесници Диктата могу бити сви заинтересовани ученици и грађани без разлике на године, образовање, националност и другу припадност.

 Састоји се од 30 питања општег географског образовања и информисаности и ради се анонимно.  Овом приликом биће приказан и видео материјал из архива Руског географског друштва које је основано 1845. године и једно је од најстаријих географских друштава у свијету.

Ове године у Географском диктату учествоваће више од 60 земаља. Географско друштво Републике Српске и Студијски програм  географију  ПМФ-а Универзитета у Бањој Луци годинама развијају сарадњу с Руским географским друштвом у области географске науке.

У циљу развоја географског образовања  и промоције  наших  земаља позивамо заинтересоване да се придруже Географском диктату.

Више информација можете наћи на сљедећим сајтовима:
http://dictant.rgo.ru    https://www.geografija.org/najave.php