Географски информациони систем (ГИС) представља неопходан алат за прикупљање и анализу географских података, праћење географских процеса и рјешавање савремених проблема човјечанства. Колика је важност ове апликације говори и чињеница да се у свијету годинама уназад, сваке сриједе треће седмице у новембру, обиљежава и слави Свјетски дан ГИС-а. Као и претходне двије године Природно – математички факултет се опет придружио тој пракси.

Реализовано је отворено предавање кроз које су се анализирале теоријске и апликативне основе ГИС-а, а коме су присуствовали студенти географије и просторног планирања, наставници, асистенти и лаборанти. Презентовани су најбољи студентски стручни и научни радови који су настали уз помоћ ГИС-а, а након тога емитован је кратак филм о савременом начину функционисања ове апликације.

Присутни су били у прилици да чују искуства мр Драгутина Аџића који је коаутор апликације базиране на ГИС технологији, под називом @farm. Овим дешавањем Природно – математички факултет се уписао на свјетску мапу институција које активно прате иновације у пољу ГИС-а.