Након активног пробног учешћа у програму RM@Schools (“Минерали у школама”) у току 2019. године, тим Студијски програм хемија је позван у конзорцијум за 4. едицију овог програма, а који ће се реализовати поново кроз финансирање из фондова Европског института за иновације и технологију (ЕИТ). Пројекат је препознат од Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво које је подржало пројекат буџетом намијењеним за поклон пакете прибора за  учионице и кабинете за наставу хемије у нашим школама. Такође, Министарство просвјете и културе је путем писма подршке отворило могућност за промоцију пројекта у школама широм Републике. Тим Студијског програма хемија је изложио основе пројекта и детаље претходних активности на презентацији у Министарству просвјете и културе, гдје су препознате широке могућности и позитивне промјене које промоција програма „Минерали у школама“ може донијети у наставу хемије.

У наредне три године биће реализоване бројне креативне образовне активности попут љетњих школа, демонстрација хемије минерала у учионицама, конференција и такмичења. Можда и најважнији аспект ће бити дио програма који се назива „Обучи тренера“. Ради се о преносу знања од колега из Европске Уније на наше наставнике који ће помоћи да се, у складу са важећим наставним програмима, уведу садржаји из практичне наставе. Ове активности ће бити праћене и дистрибуцијом пригодних поклон пакета одговарајућег прибора, једноставнијих хемикалија и минерала донираних из индустрије.

Током јуна успјешно је одржана прва од „Обучи тренера“ радионица коју су похађале четири младе наставнице, дипломци Студијског програма хемија, које ће бити први корисници пројекта заједно са њиховим ученицима. Са задовољством и мотивацијом су аранжирале поклон пакете прибора који им је најпотребнији за рад, а нова дружења с њима наставиће се од почетка нове школске године.

Повезнице:

https://eitrawmaterials.eu/

https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mnk/Pages/default.aspx

https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/Pages/default.aspx

https://rmschools.isof.cnr.it/