Од почетка пандемије непосредна научна комуникација на међународном нивоу знатно је отежана, при чему је број одлазака истраживача и студента на размјене и конференције готово занемарив. Међутим, уз онлине конференције, повремено се одржавају и хибридни научни скупови који омогућавају размјену знања. Наш тим не пропушта овакве прилике које нам омогућавају да изложимо своје резултате и упознамо се са радом других колега. Уз професионалну организацију и у складу са свим препорукама за заштиту од преноса вируса COVID-19, на Јахорини је од 17-19. марта 2021. одржан 7. међународни конгрес „Инжењерство, околина и материјали у процесној индустрији“. Конгресу је присуствовало око 50 научника из региона, а путем видео линка омогућено је укључење пленарних предавача и других учесника из више европских земаља који су представили резултате актуелних истраживања.

Наш студијски програм је представио најновије резултате са више пројеката, који су у условима пандемије реализовани у сарадњи са међународним партнерима. Први аутори наших презентација су били студенти мастер и докторских студија од којих су неки уједно и наши асистенти.

Сања Пржуљ, ма, и Драгана Мирошљевић, дипл.хем., представиле су резултате пројекта REDI-NANO (Синергија), са коауторима са Desy института у Хамбургу.

Драгана Гајић, ма, представила је резултате пројекта „Hybrid Metallic/Carbon Nanomaterials Made from Mining Industry Sludge and Their Applications in Adsorption/Catalysis Treatment of Emerging Pharmaceuticals in Water“ (UNESCO Green Chemistry for Life) са коауторима са Универзитета у Поатјеу.

Сунчица Сукур, дипл.хем. заједно са колегицама из „Алумина“ д.о.о. Драганом Смиљанић, дипл.инж.тех, и Ђурђом Ољача, дипл.физ.хем., представила је резултате пројекта RIS RESTORE (EIT RawMaterials) у колаборацији са колегама са Националног техничког универзитета у Атини.

Дејана Савић, дипл.хем., представила је резултате истраживања амбалажних материјала, пројекта који је реализован у оквиру сарадње са Универзитетом у Београду.

Маријана Терзић, дипл.хем., представила је најновије резултате сарадње са РиТЕ Угљевик. У овом истраживању учествовале су, такође, колегице из компаније „Алумина“ д.о.о., као и колеге из Фондације за истраживање и технологију са Хераклиона и Универзитета у Тузли.

Један од спонзора и покровитеља конгреса била је COST асоцијација из Брисела, коју су представили чланови нашег тима. Доц. др Сузана Готовац Атлагић као презентер и проф. др Милица Балабан као члан Научног одбора Конгреса представиле су могућности за учешће домаћих научника у COST акцијама. Доц. др Готовац Атлагић је делегат Босне и Херцеговине у научном одбору овог фонда у трећем мандату, док је проф. др Балабан успјешно учествовала у COST акцији. Активности СП Хемија у COST организацији и самим акцијама су допринијеле учвршћивању веза са европском научном заједницом и реализацији  заједничких истраживања и публикација.

Повезнице:

https://hemija.pmf.unibl.org/en/redinano/

https://pmf.unibl.org/hybrid-metalliccarbon/

http://ris-restore.zag.si/

https://www.aluminazv.ba/

https://www.riteugljevik.com/

https://www.mechsustind.eu/ 

https://www.cost.eu/