Научнa монографијa „Становништво Републике Српске – демографски фактори и показатељи” аутора проф. др Драшка Маринковића и Александра Мајића, ма, промовисана је 24. октобра 2019. године на штанду Представништва Републике Српске у Србији,  у склопу 64. Mеђународног сајма књига у Београду.

У представљању монографије учествовали су рецензенти: проф. др Бранислав Ђурђев из Новог Сада и проф. др Мирко Грчић из Београда и аутори. Промоција ове значајне монографије окупила је бројне госте, који су имали прилику да чују корисне информације о једној од најакутелнијих тема у Републици Српској.

Овом монографијом у издању Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци,  аутори дају значајан допринос како сагледавању процеса генезе и трансформације становништва, тако и методологији интегралног проучавања насељености Републике Српске. Резултати до којих су аутори дошли од фундаменталног су научног значаја и непосредно су релевантни за рjешавање конкретних проблема и фактора развоја насељености Републике Српске. Препоруку овој књизи чини и сазнање да до сада нисмо имали овако комплетну демографску анализу становништва Републике Српске, те да у широј јавности још увiек има доста погрешних представа и неразумијевања озбиљности демографске ситуације у Републици Српској.

Научну монографију „Становништво Републике Српске – демографски фактори и показатељи” могуће је пронаћи на штанду представништва Републике Српске у Београду и на штанду Завода за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева на 64. Међународном сајму књига који је отворен до 27. октобра 2019. године.