У организацији Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Бањој Луци, а под покровитељством Mинистарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, у периоду 25.11-27.11.2021. реализован је четрнаести по реду научно-стручни скуп „Студенти у сусрет науци“ (Students encountering science ̶ StES).

Овогодишњи скуп окупио је 165 младих истраживача из неколико земаља. Због интердисциплинарног карактера скупа учесници су резултате својих истраживања представили кроз шест научних области, а Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци је био домаћин сесија за област природних наука. Овогодишњи координатор скупа за област природних наука била је Милица Јањетовић, студент првог циклуса студија на Студијском програму биологија.

Координатор за научно-истраживачки рад био је Бојан Гарић, студент другог циклуса студија на Студијском програму географија. Током дводневног скупа представљени су резултати деветнаест научних и стручних радова пред комисијом у саставу: проф. др Александра Петрашевић, проф. др Милица Балабан, проф. др Биљана Лубарда и проф. др Саша Зељковић.

Рад под називом „FTIR SPEKTROSKOPSKA I HEMOMETRIJSKA KARAKTERIZACIJA ORGANSKE MATERIJE ZEMLJIŠTA SA RAZLIČITIM C/N ODNOSOM“ проглашен је најбољим у секцији природних наука. Аутори рада, Стефан Видовић и Михајло Ћирић, студенти су Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине. Након завршетка скупа, за учеснике је организован обилазак акваријума, виваријума и хемијске лабораторије. 

StES је први пут организован 2008. године и од тада окупља студенте првог, другог и трећег циклуса студија, те младе истраживаче до 30 година, са циљем развоја научно-истраживачких вјештина и приближавања науци уопште.


Зборник радова из области природних наука са овогодишњег скупа можете погледати на линку.