У амфитеатру Природно-математичког факултета, како је и најављено, 22. маја 2019. године обиљежен је Међународни дан биодиверзитета.

Организатори овог догађаја били су Природно математички факултет (СП Екологија и заштита животне средине и СП Географија) и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Присутнима су се прво обратили сами организатори, Зоран Лукач (Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС), а потом и руководиоци Студијских програма, др Александра Петрашевић (географија) и др Маја Манојловић (екологија). Организатори су исказали задовољство због обиљежавања и посјећености поменутог догађаја чија је тема актуелна и веома значајна као и захвалност ученицима основних школа који су својим предавањима дали изузетан допринос.

Ученици основних бањалучких школа, прије свега чланови еколошких и географских секција су кроз неколико занимљивих предавања указали на значај и очување биодиверзитета. Ученици ОШ Јован Јовановић Змај Нађа Подрић и Ђорђе Пећанац су говорили о Климатским промјенама и њиховом утицају и посљедицама на живи свијет. Љубиша Тодоровић и Нађа Станковић , ученици ОШ „Милош Црњански“ су представили врло актуелну тему „Топљеље ледника и утицај на биодиверзитет поларних области“. Представница ОШ „Иван Горан Ковачић“, Анђела Пеулић указала је на проблем угрожених врста и значај њихове заштите. Фокус овогодишњег Међународног дана биодиверзитета под слоганом „Наш биодиверзитет, наша храна, наше здравље“, је биодиверзитет који се посматра као кључна основа у извору здраве хране и унапријеђења здравља. Тема ОШ Иво Андрић коју су представиле Андреа Гајић и Катарина Чавић „Загађеност и заштита животних намирница“ је била у складу са овогодишњим слоганом. На значај агроекосистема, органску пољопривреду и њену повезаност са очувањем биодиверзитета указали су ученици ОШ Бранко Ћопић Ана Вулић, Јована Зец, Растко Зечевић, Лука Максимовић, Алекса Малетић и Уна Мијатовић.

Све основне школе које су активно учествовале у обиљежавању Међународног дана биодиверзитета су постале богатије за клупе које им је донирао Фонд, а које ће красити њихова дворишта.