Дана, 25. децембра 2019. године у амфитеатру Природно-математичког факултета у 11:00 часова одржана је Конференција: „Савремени миграциони трендови и безбједносни ризици“, коју су организовали Студијски програм географије Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци и Републички секретаријат за расељена лица и миграције Владе Републике Српске.

У уводном дијелу конференције обратио се проф. др Драшко Маринковић, шеф катедре за друштвену географију и демографију, који је присутне информисао о миграционим трендовима на нашем простору.

Учесницима конференције се испред организатора обратила проф. др Александра Петрашевић, руководилац студијског програма географија и др Марко Аћић, директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Владе Републике Српске.

Прво излагање на конференцији на тему: „Миграциони трендови у Републици Србији и окружењу“ имала је проф. др Даница Шантић са Географског факултета Универзитета у Београду.

Друго излагање на тему: „Миграције и безбједност“ имао је проф. др Миле Шикман са Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци.

Послије излагања услиједила је дискусија, након које су предложени закључци.