Поштовани,

Задовољство нам је да вас обавестимо да Центар за хуману молекуларну генетику Биолошког факултета Универзитета у Београду и Одељење за биологију Истраживачке станице Петница ове године организују два програма из области молекуларне биологије намењена студентима свих нивоа студија и младим истраживачима.

Концепт Петничке школе молекуларне биологије, првенствено посвећене ПЦР методи, настао је кроз сарадњу наших тимова 2016. године, са идејом да се кроз интензиван практичан рад савлада примена ПЦР-а у биологији, биомедицини и сродним дисциплинама.

У периоду од 21. до 26. септембра 2019. године реализује се четврта по реду Петничка школу „ПЦР у биолошким и биомедицинским истраживањима“. Ова школа је намењена студентима свих нивоа студија, који имају потребу да се упознају са ПЦР методом и примене је у својим истраживањима. Програм обухвата изолацију ДНК из различитих типова узорака, оптимизације протокола за ПЦР уз дизајнирање прајмера, до упознавања са главним геномским базама података и основним биоинформатичким алатима за обраду секвенце ДНК. Детаљније информације о овом програму можете пронаћи на адреси: http://petnica.rs/pcr2019/

Од 28. септембра до 2. октобра 2019. године, као одговор на интересовање учесника претходних програма, по први пут се одржава Петничка школа „Квантитативни ПЦР“. Ова напредна школа намењена је првенствено студентима докторских студија и младим истраживачима који у оквиру својих истраживања имају потребу за квантификацијом различитих молекула РНК, пре свега информационих РНК и микроРНК. Програм обухвата изолацију РНК, реверзну транскрипцију, избор проби за qПЦР, обраду сирових података qПЦР-а и статистичку анализу података из примера реалних qПЦР експеримената. Више детаља о овом програму налази се на: http://petnica.rs/kvantitativni-pcr-2019/

Оба програма се реализују кроз лабораторијске, биоинформатичке и статистичке вежбе у које се полазници уводе кроз кратка теоријска предавања. Програми, такође, обухватају и неколико предавања о новим приступима у молекуларно-биолошким истраживањима, како што су секвенцирања нове генерације и ЦРИСПР-Цас, чији је циљ да полазници стекну увид у значај одабира методе у складу са потребама својих истраживања.

Целокупни програми се реализују у модерно опремљеним лабораторијама Истраживачке станице Петница, а смештај на бази пуног пансиона је укључен у цену котизације.

За сва додатна питања, контактирајте нас на bio@petnica.rs

Молимо Вас да информацију о овим програмима проследите Вашим студентима и свим колегама које би могле бити заинтересоване.


Срдачни поздрави у име Организационог тима,

Бојана Мићић,

Руководилац Одељења за биологију
Истраживачка станица Петница

PO Box 6, 14104 Ваљево

bojana@petnica.rs
+381 64 360 17 04