Ко смо ми

Наша адреса веб сајта је: https://pmf.unibl.org Иза овог сајта стоји Природно-математички факултет (ПМФ) из Бање Луке. ПМФ је члан Универзитета у Бањој луци и као институција високог образовања и науке дужан је обавијетити Вас о правилима приватности.

Зашто ПМФ скупља податке:
Пријава на вебсајт и коментари.

Пријава на веб сајт и коментари нису дозвољени. На овај смо се корак одлучи како би смо избјегли безбједносне проблеме које могу изазвати спамери односно сервиси који шире нежељене поруке.

Садржај

Уколико отпремате слике на веб место, требало би да избјегавате отпремање слика са угнежђеним подацима локације (ЕXИФ ГПС). Посјетиоци веб сајта могу преузети и извући податке о локацији са слика са веб места.

Обрасци за контактирање

ПМФ на свом сајту користи стандардну „плуг-ин“ апликацију за контакт која је инсталирана на преко милион сајтова која се сматра потпуно безбједном и ГДПР усаглашеном. У току контакта сви подаци које остављате су опциони, сем имејл адресе која нам је неопходна да бисмо наставили комуникацију коју сте ВИ иницирали (тј. да бисмо вам одговорили на постављено питање). ПМФ не прикупља, чува нити користи било који податак изван овог сајта. Ваша имејл адреса и садржај поруке су видљиви само админстратору сајта и на ваш захтјев је можемо трајно уклонити. Ни једна трећа особа не може приступити садржају ваше поруке нити вашим конктакт подацима.

Колачићи

Уколико оставите коментар на нашем веб сајта, можете се изузети од снимања свог имена, адресе е-поште и веб сајта у колачићима. Они су због ваше удобности тако да не морате да поново попуњавате своје детаље када пошаљете другу поруку. Ови колачићи трају годину дана.

Угнежђени садржај са других веб места

Чланци на овом веб месту могу да садрже угнежђени садржај (нпр. видео снимке, слике, чланке, итд). Угнежђени садржај са других веб сајтова се понаша на потпуно исти начин као да је ваш посјетилац посетио други веб сајт.
Ти веб сајтови могу прикупљати податке о вама, користити колачиће, угнездити додатно праћење од стране треће стране и надгледати вашу интеракцију са тим угнежђеним садржајем, укључујући праћење ваше интеракције са угнежђеним садржајем уколико имате налог и пријављени сте на то веб место.

Аналитика

ПМФ-ов веб сајт користи „Гоогле-аналитицс“ програм за аналитику. Колико је нама познато сви подаци о посетама сајта су анонимни, а компанија Гоогле гарантује за то својим правилима. Wорд-пресс платформа на којој се налази овај сајт по нашим сазнањима не користи никакву додатну аналитику, а сви аутори „плуг-ин“ додатка гарантују да су њихове апликације ГДПР компатибилне и да чувају анонимност корисника.

Са ким дијелимо ваше податке

Ваше податке не дијелимо ни са ким. Политика ПМФ-а је да максимално штити приватност својих корисника и у том смислу предузимамо све мјере примјерене нашој величини и финансијској снази. Немамо сазнања да било која државна или парадржавна служба или институција надгледа јавну инфраструктуру (Интернет), или наше конкретне активности и комуникацију. Као што вјероватно и ви знате, постоје јаке индиције за то, па уколико су подаци о којим бринете толико осетљиви – најискреније вам саветујемо да у комуникацији потпуно избегавате Интернет.

Колико дуго чувамо ваше податке

Уколико оставите податке, њихови се мета подаци се чувају неограничено. Ово је зато да бисмо препознали и аутоматски одобрили све податке које усљеде умјесто да их држимо у реду за преглед.
Управници веб сајта такође могу да виде и уреде те информације.

Која права имате у односу на ваше податке

Уколико имате налог на овом веб месту или сте нам послали, можете захтјевати да примите датотеку са извезеним личним подацима које држимо о вама укључујући било које податке које сте нам доставили. Такође, можете захтјевати да обришемо било које личне податке које држимо о вама. То не укључује било које податке које смо обавезни да држимо због административних, правних или безбједоносних разлога.

Где шаљемо ваше податке

Подаци посјетиоца могу бити провјерени кроз услугу аутоматског препознавања непожељних садржаја. Ова провјера је анонимна, и односи се само на упоређивање електронских ИП адреса са тзв „блек-лист“ списковима познатих спамера и ботова. Оваква провјера не угрожава вашу приватност ни на који начин.

Ваше информације за контактирање

Користимо само у директној комуникацији коју Ви иницирате. ПМФ не прикупља, обрађује, нити чува податке својих контаката или потенцијалних контаката издвојено. Једини изузетак су контакт подаци које се генеришу природно током редовне комуникације преко имејла и сличних онлајн  сервиса коју Ви иницирате. У сваком тренутку можете тражити да Вас избришемо из тих именика. Изузетак су само књиговодствене и сличне апликације у којима се ваши подаци чувају искључиво из адмистративно-правних разлога. Такве евиденције су доступне само овлашћеним лицима (државним органима).

Додатне информације
Како штитимо ваше податке

Сва рачунарска инфраструктура ПМФ је заштићена од неовлашћеног приступа јаким лозинкама, двостепеним системом аутентификације, фајерволом-ом и ажуриним антивирусним програмима. У том смислу стално радимо на повећању безбједности и праћењу нових технологија. Ипак треба имати у виду да је ПМФ факултет са ограниченим материјалним средствима и кадровским потенцијалом. Ми ћемо увијек уложити сваки РАЗУМАН напор у циљу безбједности нашег система, укључујући ту и ваше податке. На корисницима је да процјене да ли вриједност угрожених података оправдава ризик који се никада до краја не може искључити. Уколико нисте сигурни у то препоручујемо вам да користите алтернативне канале за контакт (папирну пошту, телефон, и слично). Уколико верујете да је јавна инфрастура сигурна.

Које поступке имамо у случају цурења података

ПМФ се максимално труди да сачува интегритет свог пословно информационог система, укључујући и ваше евентуалне личне податке. Сва комуникације преко нашег веб сајта је криптована (https://), а предузете су и све друге мјере предострожности од неовлаштеног коришћења. Уколико усљед неке више силе или вањског упада ипак дође до компримитовања система, комплетан сајт са свим базама и фајловима је могуће обрисатти за неколико секунди, а потом рестаурирати све из бекапованих резервих верзија уз промјењене безбједносне податке. За све године постојања ПМФ је много пута стављао систем безбедности на пробу и сваки пут је то било врло успјешно. Колико нам је познато, наш сајт је као и многи слични практично стално изложен разним претњама, ДДОС нападима, покушајима хаковања и слично – али НИКАДА до сада нисмо губили конктролу над сајтом и подацима. Исто важи и за материјално техничку безбједост пословног простора, опреме, „папирне архиве“, техничко-административног отпада и слично.

Од којих трећих страна примамо податке

ПМФ не користи податке од трећих страна. Ми смо против свих спамерских „маркетиншких“ тактика и сличних нелегалних пракси, и не упражњавамо их. Уколико имамо потребу за јавно објављеним подацима о привредним субјектима (нпр. регистрација из АПИФ-а, Народне банке и слично) такве податке не чувамо, класификујемо, архивирамо или употрељавамо за било коју другу намјену, осим оне за коју су нам били потребни (нпр. плаћање рачуна и слично).

Које аутоматско доношење одлука и/или профилисање радимо са корисничким подацима

Технички подаци везани за програмску аналитику и друге аутоматизоване сервисе се аутоматски бришу у стандардном року (на сервима итд). Сви плаг-ин додаци и фунционалности које користимо у оквиру апликације такође су ГДПР компатибилни и то редовно провјеравамо и по потреби ажурирамо. Нека од ових ажурирања су аутоматизована. По нашем сазнању сви „бекенд“ системи који подржавају функционисање овог сајта и воде рачуна о аутоматизацији процеса (укључујући и безбедносне) су безбједни и ажурни. У случају било каквиих техничких проблема кориснички сервис нам у најкраћем року пружа ефикасну подршку.

Захтјеви за обелодањивањем регулисане организиације

Под пуном одговорношћу изјављујемо да ПМФ није члан никаквих специјално регулисаних организација, нити у том смислу подлеже посебним прописима и обавезама у смислу приватности.