У оквиру вишедневне посјете Републици Српској студенти српској језика Универзитета у Вроцлаву (Пољска) са професорима Горданом Ђурђев Малкиевич и Сибилом Даковић посјетили су 18. маја 2023. године Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци. Повод посјете РС било је упознавање са простором који су крајем XIX вијека, у периоду Аустро-угарске управе, населили њихови сународници  формирајући 11 насеобина.

Послије Другог свјетског рата већина Пољака се вратила у Пољску (простор Шлезије). Студенте из Пољске посебно је занимало насеље Гумјера чији је настанак, развој и „гашење“ изучено на Студијском програму географија на ПМФ-у под менторством проф. др Милоша Мишковића. Дипломски рад Данијела Ковча  након више година објављен је под називом „Гумјера мој пољски дом“ и промовисан ових дана у Бањој Луци.

Професори Универзитета из Вроцлава и Удружење Пољака Бања Лука исказали су интересовање за сарадњу са Студијским програмима географија и Студијски програм просторно планирање ПМФ-а и Географским друштвом Републике Српске, посебно у исраживању живота и рада пољског становништва у БиХ, међусобним културним утицајима Пољака и Срба те издавачкој дјелатности. Изучавање настанка и развоја насеља и миграција становништва дио су наставног програма на наведеним студијима.

Гости из Пољске исказали су интересовање за научни рад проф. др Милоша Мишковића којег је њихова земља одликовала због доприноса изучавању и очувању пољске културне баштине у БиХ и успостављања научне и културне сарадње. У знак поштовања студенти и професори из Вроцлава посјетили су гроб професора Мишковића и положили цвијеће.