Прије непуних двадесет година, научницима је било потребно неколико сати да преузму снимак од једног гигабајта, коју је направио сателит који орбитира око планете Земље.

Данас, технологија и сателитске компаније нуде читаво богатство података у једној секунди. Хиљаде истраживача у свом истраживању користе податке и снимке високе резолуције комерцијалних сателита. Поред разноликих бенефита ових података, отварају се прилике и за паметније поступање према нашој околини ‒ данас је могуће пратити и визуализовати нестанак шума и коралних гребена, надгледати усјеве у циљу побољшања производње, предвиђати топљење глечера и ширење зараза.

Управо из ових разлога, а по први пут у нашем региону ‒ организује се „Planet Balkan Hackathon“ ‒ такмичење на коме ће учесници бити у прилици да користе сателитске податке при решавању једног од 3 изазова, а у питању су: климатске промјене, пољопривреда и паметни градови. Сем засигурно другачијег искуства и могућности да креирају рјешења за глобалне свјетске проблеме, такмичење ће понудити прилику учесницима и да освоје вриједне новчане и веома занимљиве неновчане награде, као и да уче од сјајних предавача.

Организатор такмичења је фондација „Serbian Case for Space“ у сарадњи са компанијом „Planet“, а пријаве су отворене до 21. октобра за све учеснике из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Румуније, Србије и Словеније. Такмичење се одржава онлајн и почиње 31. октобра. Да ли сте некада прије имали прилику да користите сателитске податке? За више информација и регистрацију посјетите линк: https://www.serbiancaseforspace.com/#/hackathon.