Зашто уписати Студијски програм Физика на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци?

Бојан Ковачевић, дипломирани физичар Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци:

„Драги матуранти,  у помоћи око отклањања дилема које вас ових дана окупирају  веома је важно да савјете и искуства из прве руке потражите код старијих будућих колега односно оних који су искусили студије које су предмет ваших разматрања.

Као диломирани физичар у наставку ћу вам покушати приближити моје студијско искуство и дати савјете и аргументе зашто баш студирати физику на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци.

Зашто студирати физику и да ли је физика само хрпа формула?

Студиј физике представља одличан избор који истовремено омогућава да упознате једну интересантну област и да у њој постанете стручњак, али и да у тој области нађете запослење. У Републици Српској нема нити једног незапосленог физичара или професора физике. Дефицитарност занимања са собом повлачи добијање стипендија и олакшицу финансијске стране студија. Физика је наука чија открића су поставила темеље напретка човјечанства, а која има директан утицај кроз развој технике и на социјални развој друштва. Темеље модерној употреби интернета су поставили управо физичари. Физика нас учи како да размишљамо, како да усвојене чињенице  примијенимо у рјешавању нових проблема те нам тако развија и моћ критичког мишљења, због чега су физичари врло цијењени стручњаци који своје каријере граде у образовању, инжењерству, медицини, научно-истраживачким лабораторијама и институтима, финансијама, политици…Улагање времена у учење физике се не своди на сирово усвајање чињеница већ на процес креативног размишљања и схватања онога о чему се учи те се на тај начин усвојено знање трајније задржава. Физика је начин да се научи како се нешто зна.

Шта одсјек за физику пружа студентима?

Одсјек за физику наставу организује кроз предавања, рачунске вјежбе, лабораторијске вјежбе и теренску наставу (посјете институтима, лабораторијама, астрономским опсерваторијама, одсјецима и факултетима са којима одржава научну и пријатељску сарадњу…). За наставу из астрономије и астрофизике студентима су на располагању телескоп и планетаријум. Са знањима и вјештинама које вам физика пружа можете да путујете и сарађујете са свјетским признатим научницима. Од личних стручних усавршавања истакао бих усавршавање у ЦЕРН-у коју је највећи лабораториј за физику честица у свијету (у коме је откривена „божја честица“ –Хигсов бозон), те посјете Институту за нуклеарне науке „Винча“ који је јако отворен за студентске праксе и посјету Астрономској опсерваторији у Београду, која посједује највећу и најпотпунију научно-стручну астрономску библиотеку у Србији те и велики васажни инструмент и велики рефрактор (највећи телескоп те врсте на Балкану). Професори и асистенти на високом нивоу сарађују са студентима и олакшавају им процес учења. На овим студијама развићете бројне важне способности у будућој каријери: способност да једноставно моделирате комплексне системе који вам омогућавају бољи увид у посматрани проблем, инстикт да постављате теорије, инстикт да тестирате хипотезе експериментима, способност да овладате правилима доказивања истине и начинима бављења сумњом и несигурношћу као и низ других. Најуспјешнији студенти по завршетку основних студија лако добијају стипендије за даља усавршавања на престижним свјетским универзитетима, о томе свједоче бројне одбрањене магистарске тезе и докторске дисертације.

Доказ да рад и посвећеност не могу проћи неопажено је и признање које ми је додијелио Универзитет у Бањој Луци одликовавши ме златном значком као студента генерације и студента са највећом просјечном оцјеном од оснивања студијског програма физике на Природно-математичком факултету.“