Зашто уписати Студијски програм Биологија на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци?

Ја сам Милица Кончар. Прошле године сам завршила општи смјер биологије на Природно-математичком факултету у Бањој Луци. Тренутно радим у Центру за животну средину као асистент у програму Биодиверзитет и заштићена подручја. Биологија је мој избор јер ме привлачи и заиста ме занима.

На Природно-математичком факултету у Бањалуци, Катедра за биологију бави се веома широким спектром подручја која чине биологију, што ми је било веома интересантно, јер се из године у годину мијењају предмети и подручја, од ботанике, микробиологије, зоологије, генетике, биохемије и многих других. То је велика предност, јер ако вас занима биологија, прво се упознате са различитим дисциплинама, стекнете основно знање, а када пронађете подручје свог интереса, радите на усавршавању много лакше јер је све повезано у биологији. Студијски програм има два смјера општи и наставни, а разлике почињу тек на трећој години, тако да ако нисте одлучни, имате времена да се предомислите.
Стећи ћете пуно знања на факултету, бити извор важних информација до којих је понекад тешко доћи и сусретати ћете се са различитим професорима, стручњацима у својим областима. Сваке године се одржава теренска настава у којој с професорима идете на терен и радите у природи. Веома је важно да током студија примијените теоријска знања која вам је дао факултет и да радите што више практично, јер ћете тако лакше учити и дуже памтити. Треба бити проактиван и повезивати знање. Курсеви, размјене, кампови, обуке којих је сваке године све више и више дефинитивно искористите. Сви ово понављају, али с разлогом.
На крају, ако вас занима биологија, љубитељ сте природе и желите радити истраживање, морате знати да у БиХ има мало биолога који су укључени у проучавање живог свијета, а велика је потреба за стручњацима, јер је природа толико разнолика и пуна непознаница. Много је мјеста за рад и напредак. Само храбро, пуно среће и надам се да ћемо вас видјети на биолошким камповима.