Тим пројекта Минерали у школама (RM@Schools 4.0) са Студијског програма Хемија Универзитета у Бањој Луци учествовао је на сајму минерала „Благо земље“. Сајам је одржан у Делта Планет Центру Бања Лука 2.-3. 4. 2022. године, а пројекат RM@Schools промовисан је кроз едукативну друштвену игру EcoCEO („Еколошки директор“) која младима представља  предузетништво за циркуларну економију.

Игра је развијена, оптимизована и дистрибуирана уз подршку EIT RawMaterials фонда у склопу пројеката “FosterERM@Schools“, “SmartPlaCE@schools” и “RM@Schools 4.0-RawMatTERS Ambassadors at Schools“. Игра је намењена деци узраста од 12 до 19 година, развили су је стручњаци истраживачке организације „Vito“ из Белгије. Учесници су имали прилику да играју игру и освоје награде, у складу са постигнутим резултатом. Награде су обезбеђене из пројектног фонда RM@Schools.

EcoCEO је игра која доноси стратегије кружне економије и пословне моделе међу ученике и упознаје их са изазовима у експлоатацији сировина, кружним дизајном производа и одрживим предузетништвом.

Студијски програм хемија се овим темама бави у настојању да студентима скрене пажњу на разнолике могућности развоја хемијске индустрије на бази домаћих сировина.

Циљ игре EcoCEO је едуковати средњошколце о важности, улогама и могућностима циркуларне економије, као и изазовима који се појављују. Игра подстиче дијалог о одрживом предузетништву, оскудици ресурса, управљању отпадом и пословним стратегијама. Тако су и наши учесници игре имали прилику да савладају темељна начела предузетништва и управљања отпадом; разлике између линеарног и кружног економског модела пословања; основне концепте и стратегије циркуларне економије, као што су рециклирање, поврат, поновна употреба, дизајн за повратак и системи за услуге производа.

 

Штанд СП Хемија заинтересовао је велики број учесника, првенствено дјецу као потенцијалне будуће предузетнике који су опробали своје вјештине у овом пољу и увидјели важност циркуларне економије са фокусом на минералне сировине.

Презентовани садржај се одлично уклопио са низом изложбених и продајних поставки осталих излагача из цијеле Босне и Херцеговине и региона, иначе чланова удружења „Горски кристал“, који су углавном излагали домаће минерале и полудраго камење.

Повезнице:

http://rmschools.eu

www.ecoceo.eu

https://vito.be

https://www.facebook.com/groups/1422330431407311/ (Удружење „Горски кристал“)