У организацији Амбасаде Јапана у Босни и Херцеговини и Природно-математичког факултета 3. марта одржан је хибридни семинар под називом „Learn from the Best: Environmental Solutions for Bosnia and Herzegovina Future “. ПМФ је имао част и задовољство и да угости Његову Екселенцију господина Макото ИТО, амбасадора Јапана у Босни и Херцеговини, а током његове прве посјете Бањој Луци након што је преузео дужност у децембру 2020. године.

Познато је да Влада Јапана већ дужи низ година подржава, не само бројне пројекте у области здравства и образовања, већ и разне активности из области заштите животне средине и одрживог развоја на западном Балкану. Као наставак такве праксе, у току 2020. године, Амбасада Јапана изразила је жељу да организује едукативни догађај на коме би се овдашња академска заједница и заинтересовани из индустрије упознали са искуствима Јапана у овој области, као и са текућим пројектима и активностима ПМФ-а.

Амбасада је обезбиједила присуство три врхунска јапанска стручњака за животну околину који су се у рад семинара укључили путем онлине линка. То су били Проф. др Шинђи Вакамацу, Проф. др Хидефуми Имура и експерт JICA (Јапанске владине агенције за међународну сарадњу) Мр. Таизо Јамада. Експерти су подијелили јапанска искуства превазилажења посљедица насталих током периода загађења који је усљедио након наглог индустријског раста из педесетих и шездесетих година прошлог вијека.

ПМФ је представио свој текући пројекaт RIS RESTORE кроз дисеминацију циљева и тренутних резултата на овом пројекту. Поред великог броја онлине укључења, у складу са епидемиолошким мјерама и уз строге мјере заштите, један број студента завршних година, младих асистената и локалних експерата из других институција догађају су присуствали уживо у амфитеатру ПМФ-а. Након предавања, усљедила је дискусија о могућностима за будућу сарадњу, али и будућем правцу Босне и Херцеговине у овој области, са посебним освртом на важност развоја хемијских технологија заснованих на отпадним и споредним производима као сировинској бази, што је уједно и главни циљ EIT Raw Materials фонда из којег је подржан пројекат RIS RESTORE.

Медијске објаве:

БН ТВ прилог

 

НЕЗАВИСНЕ

РТРС прилог

 

Повезнице:

http://ris-restore.zag.si/

https://www.bosnia.emb-japan.go.jp/

https://www.jica.go.jp/

https://www.ehime-u.ac.jp/

https://www-user.yokohama-cu.ac.jp/