И ове године ученици наших средњих и основних школа су били у врху листе награђених тимова у програму RAISESEE награда. Чак три тима из наше земље су добитници новчане награде у износу од по 1000 евра за креативне пројекте у области науке о материјалима, које су реализовали у току јуна мјесеца на Студијском програму хемија. Конкретно, прилику да остваре пројектне идеје имали су ученици из основне школе „Борисав Станковић“ из Бање Луке и ученици из двије средње школе, Католичког школског центра „Бл. Иван Мерз“ из Бање Луке и Средњошколског центра „Лазар Ђукић“ из Рибника.

Сва три тима су засновали пројекте на локалним примарним и секундарним сировинама и могућностима њиховог искоришћавања. Представници Рибника су проучавали вуну као природну сировину које имамо у изобиљу. Међутим, преко милион овчијих руна годишње остаје неискоришћено због ниског квалитета влакана, а са хемијског аспекта вуна садржи природни протеин кератин. Ако би кератин био изолован из вуне, могао би бити широко коришћен у фармацеутској и текстилној индустрији. Тим средњошколаца из КШЦ Бања Лука истраживао је пивски квасац из Бањалучке пиваре и његове карактеристике, као и могућности добијања Д-манозе, супстанце великог значаја у фармацији. Обзиром да имамо веома развијену пиварску индустрију ово је секундарна сировина са значајним могућностима. Тим из основне школе „Борисав Станковић“ је своју креативност и истраживање усмјерио на минерална богатства Босне и Херцеговине. Као резултат су направили 3D постер на који су причврстили минијатуре природних минерала прикупљене у сарадњи са Универзитетом у Тузли, Федералним заводом за геологију и Рударским факултетом УНИБЛ. Овај постер намијењен је за њихову школу и омогућиће интерактивно упознавање са природним богатствима наше земље новим генерацијама ученика.

Ученици су осим својих пројеката имали прилику да присуствују и извођењу различитих експеримената својих награђених колега из других тимова, као и истраживањима студената на Студијском програму хемија.

Повезнице:

https://eitrawmaterials.eu/

http://raiseseeris.istm.cnr.it/

https://www.banjaluckapivara.com/

http://www.untz.ba/

https://fzzg.gov.ba/