Природно-математички факултет ће у сарадњи са Републичким Хидрометеоролошким заводом и Фондом за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС, обиљежити Свјетски дан вода и Свјетски дан метеорологије 23.03.2023. године у амфитеатру ПМФ-а, са почетком у 10 сати.

Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта већ тридесет година и ове године се одржава под темом „Убрзавање промјена“, која наглашава да свако од нас може и мора да покрене промјене и утиче на горућа свјетска питања вода.

У 2015. години, свијет се обавезао на Циљ одрживог развоја 6 – обећање да ће сви безбjедно управљати водом и канализацијом до 2030. године.

Слоган свјетског дана метеорологије је „Будућност времена, климе и воде кроз генерације“ и посвећен је великом јубилеју, 150 година од оснивања међународног метеоролошког друштва које је затим израсло у Свјетску метеоролошку организацију.

Ове године се присјећамо развоја метеорологије, али смо свјесни да ће се у будућности вријеме, клима и кружење воде разликовати од онога на шта смо навикли и да је улога метеоролошких  и хидролошких служби врло значајна у суочавању са свим изазовима који долазе.