Предавање проф. Јури Панебрацева


У петак, 23. фебруара 2024. године, проф. Јури Панебрацев са Заједничког института за нуклеарна истраживања (ЈИНР) у Дубни, Русија, одржао је предавање под називом „Заједнички институт за нуклеарна истраживања (Дубна) – наука и настава“. Овај врхунски научник има огроман научни допринос у научној области нуклеарне физике и шеф је Лабораторије за физику високих енергија као и Универзитетског центра ЈИНР, ЈИНР, Дубна, Русија.

Предавање проф. Панебрацева је било подијељено у два дијела. У првом дијелу је представљен институт, његове лабораторије и истраживачки центри који нису везани искључиво за област нуклеарне физике, већ и многе друге области, укључујући истраживања нових материјала, нанотехнологије, астробилогију и друге.

Други дио предавања се односио на развој нових наставних метода, а посебно кориштење ресурса за извођење наставе на даљину као и кориштење виртуелних лабораторија, које овај институт развија за све нивое наставе (детаљније овдје.).

Професор Панебрацев је упутио позив свим заинтересованима, како студентима – тако и сарадницима и наставницима нашег универзитета да користе њихове доступне ресурсе, као и да се пријаве за научну сарадњу са ЈИНР институтом у Дубни.

Аутор текста: проф. др Синиша Вученовић