Откривање спомен плоче Бранку Ћопићу


На иницијативу Друштва учитеља Републике Српске, уз сагласност Природно-математичког факултета и Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа на улазу Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, дана 26. марта 2024. године, откривена је спомен-плоча нашем истакнутом српском књижевнику Бранку Ћопићу, поводом обиљежавања 40 година од његове смрти.

Важно је напоменути да је већ раније постојала иницијатива да се нашем великом писцу постави спомен плоча на Природно-математичком факултету, а да је прве кораке по том питању направила проф. др Биљана Бабић, декан Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, још 2016. године.

Откривању спомен плоче 26. марта, претходио је културно умјетнички програм, који је одржан у амфитеатру ПМФ-а, а у којем су учествовали ученици бањалучких основних школа „Ђура Јакшић“, „Петар Петровић Његош“, „Јован Цвијић“, „Георги Стојков Раковски“, „Јован Дучић“, „Борисав Станковић“ и „Доситеј Обрадовић“. Ко је био Бранко Ћопић, шта је Бранко волио, о његовим сјећањима на дјетињство, његовом родном Грмечу, школовању, одрастању, политичком притиску и његовом трагичном крају и нестрпљењу да нађе свој мир бесједила је проф. др Мира Мандић.

Декан Природно-математичког факултета проф. др Радослав Декић и предсједник Друштва учитеља Републике Српске Марина Кнежевић, свечано су открили спомен-плочу нашем Бранку.

Аутор текста: проф. др Александра Петрашевић