Студијски програм хемија на завршној конференције AGRIPLAST пројекта


Тим Студијског програма хемија Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, учествовао је на завршној конференцији пројекта „Остаци из пољопривреде и пластични отпад као одрживи извор алтернативних горива и вриједних хемикалија“ (АГРИПЛАСТ). Конференција је одржана од 8. до 10. априла у Сомбору. Овај пројекат, подржан и финансиран од стране њемачког Савезног министарства образовања и истраживања (БМБФ), има за циљ хемијску карактеризацију и валоризацију пољопривредног и пластичног отпада, у складу с принципима циркуларне економије.

На овој конференцији, која је окупила истраживаче из Србије, Њемачке, Босне и Херцеговине, те Словеније, Проф. Милица Балабан је одржала предавање по позиву на тему „Микропластика као преносник загађујућих супстанци у животној средини“. Осим тога, у дијелу посвећеном разради могућности за даље активности, Сања Пржуљ, виши асистент, и Дејана Савић, асистент, пружиле су детаљан увид у стање и перспективе у Републици Српској у вези с проблематиком пластичног отпада и отпада из прехрамбене индустрије са темама презентација „Загађење пластичним отпадом у земљама Западног Балкана“ и „Пивски троп као сировина у процесима пиролизе“.

Присуство представника Студијског програма хемија и ангажман на конференцији допринијели су ширењу знања о важности одрживог управљања отпадом у региону. Ова конференција је истакла потенцијал за будућу сарадњу између Студијског програма хемија и осталих истраживачких институција.

Аутор текста: Дејана Савић, ма