Обиљежен Свјетски дан заштите животне средине


Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци сваке године обиљежава Свјетски дан заштите животне средине, који представља највећи међународни догађај фокусиран на животну средину, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања и унапређења животне средине.

Дана 5. јуна 2024. године Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци и Академија наука и умјетности Републике Српске су организовали тематску расправу поводом Свјетског дана заштите животне средине. Тим поводом су професорице са Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци одржале пригодна предавања у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске, на тему:

– Циркуларна економија ‒ улога и значај у заштити животне средине (проф. др Душица Пешевић);
– Полимери у животној средини – од биоматеријала до микропластике (проф. др Милица Балабан).

Тематској расправи су присуствовали уважени академици Академије наука и умјетности Републике Српске, представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, представници Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, представници невладине организације Центар за животну средину, професори и студенти Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, као и други гости.

Аутор текста: проф. др Душица Пешевић