Studenti PMF-a i privreda: tri nova sporazuma o saradnji sa domaćom industrijom


Prateći savremene trendove u razvoju visokog obrazovanja Prirodno-matematički fakultet nastoji da istraživanja studenata naročito u toku završnih radova, ali i u toku stručnih praksi, veže za privredu.

Uz obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, potpisani su važni sporazumi o naučno-tehničkoj saradnji sa tri domaće kompanije: „Kona“, „Kolorit“ i „Prizma komerc“. Sa kompanijama „Kolorit“ i „Prizma komerc“ već postoje realizovane studentske prakse i završni radovi, te posjete, naročito studenata hemije i ekologije i zaštite životne sredine.

Video obezbijeđen zahvaljujući https://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=118607

Sporazum će dati okvir za još veće proširenje tematika istraživanja, domaćih materijala, sirovina, inovacija, zaštite životne sredine a u kojima ove kompanije ulažu velike napore. Kompanija „Kona“ je noviji partner ali koji sa zanimanjem prati istraživanja u oblasti nanougljeničnih materijala koja se odvijaju na PMF-u. Njihovi savremeni proizvodni kapaciteti za pirolizu drveta, pružaju mogućnost daljeg razvoja novih materijala, i što je najvažnije, maksimalno bazirano na održivom, domaćem lancu sirovina.

Ova tri nova partnerstva su veoma bitna kako za cjelokupan rad Fakulteta tako i sa aspekta našeg koordinatorskog projekta DeepGreenInno iz poziva EIT HEI, u kome upravo i ojačavamo kapacitet za istraživanja ali i nastavu iz inovacija i preuzetništva za naše studente.