Zatvaranje uspješno realizovanog projekta “Mala škola fizike”


Petak, 22.12.2023. godine, u amfiteatru našeg fakulteta održano je svečano zatvaranje uspješno realizovanog projekta “Mala škola fizike”.

Nosioci aktivnosti ovog projekta su nastavno osoblje Studijskog programa fizika i predstavnici Udruženja građana “BOZON”. Projekat je podržan od strane Republičkog pedagoškog zavoda i sufinansiran od strane Grada Banja Luka. U proteklom periodu oko 200 učenika sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji Grada Banja Luka učestvovalo je u prilagođenim obukama za ovladavanje postupcima i metodama mjerenja pri direktnom eksperimentalnom radu u laboratoriji. Kroz mentorski rad prof. dr Dragane Malivuk Gak, doc. dr Snježane Dupljanin i mr Bojana Kovačevića, te uz pomoć saradnika, laboranata i studenata, kod učenika se razvijala moć kritičkog mišljenja, te su učenici imali priliku da ovladaju sistematizacijom, analizom i diskusijom rezultata dobijenih u eksperimentima uz prilagođenu upotrebu softverskih statističkih paketa. Pripremanje i realizovanje projektnih aktivnosti trajalo je šest mjeseci.

U uvodnom dijelu programa obratila se pozdravnim govorom koordinatorica projekta prof. dr Dragana Malivuk Gak koja se zahvalila svim sudionicima projekta na uspješnoj saradnji i predanom radu i izrazila zadovoljstvo uspješnošću realizacije postavljenih ciljeva u proteklim mjesecima, te uručila zahvalnice partnerima projekta, predstavnicima škola i svima onima koji su sa entuzijazmom dali doprinos uspješnoj realizciji projekta.

Potom je astrofizičar doc. dr Nemanja Rakić održao naučno-popularno predavanje pod nazivom “Kratka priča o vaseljeni”. Tokom predavanja publika je imala priliku da se upozna sa aktuelnim saznanjima o tajnovitom svemiru, njegovoj strukturi, galaksijama, rađanju zvijezda, eksplozijama supernovih, crnim rupama i brojnim objektima i fenomenima koji nastanjuju to nama samo djelimično vidljivo i poznato prostranstvo. Publici se ovim predavanjem nastojalo razviti interesovanje za ovo područje istraživanja koje nam proširuje znanja o vasioni i mogućnosti da bolje razumijemo našu poziciju i ulogu u tom veličanstvenom kosmičkom okruženju, te ostavlja mogućnost da otkrijemo nova poglavlja.