Такмичење у иновативним идејама студената ПМФ-а под покровитељством МНРВО


Студенти Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, учествовали су на такмичењу под називом „GreenInno“ за најбољу иновативну идеју и то са темама примјене домаћих сировина и секундарних сировина у нанотехнологијама и технологијама заштите животне средине.

Као један од научно најпродуктивнијих факултета у Републици, ПМФ настоји, иако је опредјељење његових студената да се баве природним наукама, да код њих постигне и висок ниво разумијевања апликативних наука.

На такмичењу је учествовало осам студената завршне године првог циклуса, а теме су се кретале од могућности примјене домаћег каолина као пигмента, преко употребе шљаке из термоелектрана као сировине за керамичко стакло и других.

Наградни поклони на такмичењу подржани су пројектом Министарства за научно-технолошки развој и високо образовање број 19.032/966-79/22. Овај пројекат подршке Министарства довео је до успјешне апликације на европски прогам EIT HEI гдје је ПМФ постао први координатор са западног балкана, и то вриједног пројекта DeepGreenInno који управо и промовише иновације у наукама о материјалима.