Takmičenje u inovativnim idejama studenata PMF-a pod pokroviteljstvom MNRVO


Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovali su na takmičenju pod nazivom „GreenInno“ za najbolju inovativnu ideju i to sa temama primjene domaćih sirovina i sekundarnih sirovina u nanotehnologijama i tehnologijama zaštite životne sredine.

Kao jedan od naučno najproduktivnijih fakulteta u Republici, PMF nastoji, iako je opredjeljenje njegovih studenata da se bave prirodnim naukama, da kod njih postigne i visok nivo razumijevanja aplikativnih nauka.

Na takmičenju je učestvovalo osam studenata završne godine prvog ciklusa, a teme su se kretale od mogućnosti primjene domaćeg kaolina kao pigmenta, preko upotrebe šljake iz termoelektrana kao sirovine za keramičko staklo i drugih.

Nagradni pokloni na takmičenju podržani su projektom Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje broj 19.032/966-79/22. Ovaj projekat podrške Ministarstva doveo je do uspješne aplikacije na evropski progam EIT HEI gdje je PMF postao prvi koordinator sa zapadnog balkana, i to vrijednog projekta DeepGreenInno koji upravo i promoviše inovacije u naukama o materijalima.