Успјешно реализована стручна пракса информатичког смјера у зимском семестру 2023/24. године


Током зимског семестра, студенти четврте године информатичког смјера имали су прилику да стекну вриједно практично искуство кроз различите активности у склопу предмета Стручна пракса.

Радионица са члановима тима за људске ресурсе компанијe м:тел одржана је 8. новембра 2023. године у рачунарској сали ПМФ-а. Кроз ову радионицу студенти су стекли увид у процес селекције кандидата при пријави за посао, од почетног корака писања биографије и пријаве, до самог интервјуа, те се тако упознали са овим важним аспектом савременог пословања. Више детаља о радионици можете прочитати на страници СП Математика и информатика, као и у објави компаније м:тел.

Друга обавеза студената је била пракса у компанији м:тел, у периоду од 20. новембра до 1. децембра радним данима. Фокус праксе био је на теми „Data Life Cycle“, пружајући студентима прилику да стекну практично искуство у управљању подацима у свим фазама животног циклуса података. Више детаља о пракси у м:тел-у можете прочитати овдје.

Предавање на тему „Банкарство у ери дигитализације“, одржано је 27. децембра 2023. године, када смо у рачунарској сали ПМФ-а угостили колеге из Addiko банке – Слађана Станића, члана Управе Банке и Владимира Телебака, директор Одјела управљања ризиком за становништво. Занимљива предавања су омогућила студентима да стекну увид у банкарску индустрију, те важности улоге математичара и информатичара у дигитализацији банкарства.

Наведене активности пружиле су студентима конкретне увиде у практичне примјене информатичких вјештина у стварном пословном окружењу, доприносећи њиховом професионалном развоју и припреми за будуће изазове у индустрији.

Овом приликом се захваљујемо нашим партнерима –  компанији м:тел и Addiko банци, за подршку при реализацији наведених активности, а нашим студентима честитамо на успјешно обављеној стручној пракси!

Аутор текста: доц. др Милана Грбић
Слике: м:тел и Addiko банка