Predavanje prof. Juri Panebraceva


U petak, 23. februara 2024. godine, prof. Juri Panebracev sa Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja (JINR) u Dubni, Rusija, održao je predavanje pod nazivom „Zajednički institut za nuklearna istraživanja (Dubna) – nauka i nastava“. Ovaj vrhunski naučnik ima ogroman naučni doprinos u naučnoj oblasti nuklearne fizike i šef je Laboratorije za fiziku visokih energija kao i Univerzitetskog centra JINR, JINR, Dubna, Rusija.

Predavanje prof. Panebraceva je bilo podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu je predstavljen institut, njegove laboratorije i istraživački centri koji nisu vezani isključivo za oblast nuklearne fizike, već i mnoge druge oblasti, uključujući istraživanja novih materijala, nanotehnologije, astrobilogiju i druge.

Drugi dio predavanja se odnosio na razvoj novih nastavnih metoda, a posebno korištenje resursa za izvođenje nastave na daljinu kao i korištenje virtuelnih laboratorija, koje ovaj institut razvija za sve nivoe nastave (detaljnije ovdje.).

Profesor Panebracev je uputio poziv svim zainteresovanima, kako studentima – tako i saradnicima i nastavnicima našeg univerziteta da koriste njihove dostupne resurse, kao i da se prijave za naučnu saradnju sa JINR institutom u Dubni.

Autor teksta: prof. dr Siniša Vučenović