Otvorena konferencija nastavnika hemije sa predstavnicima privrede


Konferencija o unapređenju kvaliteta nastave hemije u srednjim školama u sklopu Erazmus+ projekta ChemTeach (101129417-ERASMUS-EDU-2023-CB-VET) počela je 25. marta 2024. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu diskusijom nastavnika hemije sa predstavnicima privrede. Otvaranju konferencije prisustvovao je koordinator ChemTeach projekta, prof. dr Ivan Španik sa Slovačkog tehničkog univerziteta u Bratislavi, kao i timovi Prirodno-matematičkog fakulteta, Gimnazije, Medicinske i Tehnološke škole.

Predstavnici javnih i privatnih preduzeća i laboratorija, javnih instituta, visokoškolskih ustanova, kao i nastavnici srednjih stručnih škola i gimnazija su tokom diskusije otvorili brojna pitanja o stanju, kvalitetu i perspektivi zanimanja iz oblasti hemije na nivou srednjeg i visokog obrazovanja. Ova aktivnost predstavlja prvi korak u definisanju potreba nastavnika hemije u cilju unapređenja nastavnog procesa i razvoja savremenih eksperimentalnih i digitalnih nastavnih alata.  U ime domaćina, otvaranju konferencije su prisustvovale prof. dr Aleksandra Petrašević, prodekan za nastavu i doc. dr Milana Grbić, prodekan za naučno-istraživački rad Prirodno-matematičkog fakulteta.

U nastavku konferencije koja će trajati do 29. marta 2024. godine planirana je realizacija različitih radionica iz oblasti savremenih nastavnih metoda koje su otvorene za sve zainteresovane nastavnike hemije prema programu.

Autor teksta: prof. dr Milica Balaban

Fotografije: Dejana Savić, ma