Otkrivanje spomen ploče Branku Ćopiću


Na inicijativu Društva učitelja Republike Srpske, uz saglasnost Prirodno-matematičkog fakulteta i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa na ulazu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dana 26. marta 2024. godine, otkrivena je spomen-ploča našem istaknutom srpskom književniku Branku Ćopiću, povodom obilježavanja 40 godina od njegove smrti.

Važno je napomenuti da je već ranije postojala inicijativa da se našem velikom piscu postavi spomen ploča na Prirodno-matematičkom fakultetu, a da je prve korake po tom pitanju napravila prof. dr Biljana Babić, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, još 2016. godine.

Otkrivanju spomen ploče 26. marta, prethodio je kulturno umjetnički program, koji je održan u amfiteatru PMF-a, a u kojem su učestvovali učenici banjalučkih osnovnih škola „Đura Jakšić“, „Petar Petrović Njegoš“, „Jovan Cvijić“, „Georgi Stojkov Rakovski“, „Jovan Dučić“, „Borisav Stanković“ i „Dositej Obradović“. Ko je bio Branko Ćopić, šta je Branko volio, o njegovim sjećanjima na djetinjstvo, njegovom rodnom Grmeču, školovanju, odrastanju, političkom pritisku i njegovom tragičnom kraju i nestrpljenju da nađe svoj mir besjedila je prof. dr Mira Mandić.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Radoslav Dekić i predsjednik Društva učitelja Republike Srpske Marina Knežević, svečano su otkrili spomen-ploču našem Branku.

Autor teksta: prof. dr Aleksandra Petrašević