Studijski program hemija na završnoj konferencije AGRIPLAST projekta


Tim Studijskog programa hemija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovao je na završnoj konferenciji projekta „Ostaci iz poljoprivrede i plastični otpad kao održivi izvor alternativnih goriva i vrijednih hemikalija“ (AGRIPLAST). Konferencija je održana od 8. do 10. aprila u Somboru. Ovaj projekat, podržan i finansiran od strane njemačkog Saveznog ministarstva obrazovanja i istraživanja (BMBF), ima za cilj hemijsku karakterizaciju i valorizaciju poljoprivrednog i plastičnog otpada, u skladu s principima cirkularne ekonomije.

Na ovoj konferenciji, koja je okupila istraživače iz Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, te Slovenije, Prof. Milica Balaban je održala predavanje po pozivu na temu „Mikroplastika kao prenosnik zagađujućih supstanci u životnoj sredini“. Osim toga, u dijelu posvećenom razradi mogućnosti za dalje aktivnosti, Sanja Pržulj, viši asistent, i Dejana Savić, asistent, pružile su detaljan uvid u stanje i perspektive u Republici Srpskoj u vezi s problematikom plastičnog otpada i otpada iz prehrambene industrije sa temama prezentacija „Zagađenje plastičnim otpadom u zemljama Zapadnog Balkana“ i „Pivski trop kao sirovina u procesima pirolize“.

Prisustvo predstavnika Studijskog programa hemija i angažman na konferenciji doprinijeli su širenju znanja o važnosti održivog upravljanja otpadom u regionu. Ova konferencija je istakla potencijal za buduću saradnju između Studijskog programa hemija i ostalih istraživačkih institucija.

Autor teksta: Dejana Savić, ma