Обука наставника хемије


Обука наставника хемије у циљу унапређења квалитета наставе хемије у средњим школама, у оквиру Еразмус+ пројекта ChemTeach (101129417-ERASMUS-EDU-2023-CB-VET), одржана је у периоду од 8. до 12. априла 2024. године у Братислави (Словачка) и Пардубицама (Чешка). Курсевима су присуствовали проф. др Саша Зељковић са Природно-математичког факултета, као и наставници хемије из Гимназије, Медицинске и Технолошке школе из Бања Луке.
Током посјете Средњoj хемијскoј школи из Братиславе (Stredná odborná škola chemická, Bratislava) наставници су посјетили лабораторије и присуствовали стручним предметним часовима. Теме предавања и радионица су обухватиле стручно образовање и обуку у земљама ЕУ, наставу и евалуацију помоћу дигиталних алата и ваннаставне стручне активности као вид стручног усавршавања. Посјета је била и прилика за разговор са ученицима који учествују на такмичењима из хемије и са ученицима који обављају стручну праксу. Домаћини су посебну пажњу посветили и представљању својих промотивних активности, а Еразмус+ пројекти су истакнути као важан дио стручног образовања.
У Вишој средњој хемијској школи из чешког града Пардубице (Střední průmyslová škola chemická Pardubice), акценат је стављен на примјену дигиталних алата у настави хемије и на лабораторијски рад. Фокус презентација и дискусија је био на методама које се могу користити у сврху промовисања хемије и привлачења будућих ученика.

Аутор текста: проф. др Саша Зељковић
Фотографије: проф. др Саша Зељковић