Obuka nastavnika hemije


Obuka nastavnika hemije u cilju unapređenja kvaliteta nastave hemije u srednjim školama, u okviru Erazmus+ projekta ChemTeach (101129417-ERASMUS-EDU-2023-CB-VET), održana je u periodu od 8. do 12. aprila 2024. godine u Bratislavi (Slovačka) i Pardubicama (Češka). Kursevima su prisustvovali prof. dr Saša Zeljković sa Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i nastavnici hemije iz Gimnazije, Medicinske i Tehnološke škole iz Banja Luke.
Tokom posjete Srednjoj hemijskoj školi iz Bratislave (Stredná odborná škola chemická, Bratislava) nastavnici su posjetili laboratorije i prisustvovali stručnim predmetnim časovima. Teme predavanja i radionica su obuhvatile stručno obrazovanje i obuku u zemljama EU, nastavu i evaluaciju pomoću digitalnih alata i vannastavne stručne aktivnosti kao vid stručnog usavršavanja. Posjeta je bila i prilika za razgovor sa učenicima koji učestvuju na takmičenjima iz hemije i sa učenicima koji obavljaju stručnu praksu. Domaćini su posebnu pažnju posvetili i predstavljanju svojih promotivnih aktivnosti, a Erazmus+ projekti su istaknuti kao važan dio stručnog obrazovanja.
U Višoj srednjoj hemijskoj školi iz češkog grada Pardubice (Střední průmyslová škola chemická Pardubice), akcenat je stavljen na primjenu digitalnih alata u nastavi hemije i na laboratorijski rad. Fokus prezentacija i diskusija je bio na metodama koje se mogu koristiti u svrhu promovisanja hemije i privlačenja budućih učenika.

Autor teksta: prof. dr Saša Zeljković
Fotografije: prof. dr Saša Zeljković