Реализација радних састанака у оквиру Израде/ ажурирања Планова управљања за заштићена продручја у Републици Српској


У оквиру Пројекта „Одрживост заштићених подручја – SPA“ који финансира Глобални фонд за животну средину (GEF) а имплементира Развојни програм Ујединјених нација у БиХ (UNDP), Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци учествује у реализацији пројекта „Припрема/ажурирање Планова управљања заштићеним подручјима који интегришу мјере прилагођавања климатским промјенама за Национални парк Сутјеска, Национални парк Козара, Национални парк Дрина, Парк природе Уна и Парк природе Орјен”.
Циљ пројекта је да се понуде Планови управљања са Акционим плановима, као приједлог одрживе алтернативе управљању одабраних заштићених подручја у Републици Српској, с акцентом на смањење ефеката утицаја климатских промјена на богати биодиверзитет наше земље.
Представници пројектног радног тима Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, предвођени деканом проф. др Радославом Декићем и координатором пројекта проф. др Гораном Трбићем, су у периоду од 09. до 17. 04. 2024. године на радним састанцима са представницима управљача пет одабраних заштићених подручја на простору Републике Српске представили радну верзију Планова управљања и Акционих планова за наведена заштићена подручја. Радним састанцима су такође присуствовали и представници UNDP, представници локалних заједница и остали сарадници управљача.
У току је припрема финалних докумената који ће средином маја мјесеца текуће године бити презентовани на Природно-математичком факултету, представницима надлежних Министарстава у Влади Републике Српске, Републичког завода за заштиту природног и културно -историјског насљеђа, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, управљачима, донаторима, партнерима и заинтересованим странама.

Аутор текста: Проф. др Горан Трбић, координатор пројекта
Насловна фотографија преузета са: https://www.undp.org/bs/bosnia-herzegovina/projects/spa-projekat