Realizacija radnih sastanaka u okviru Izrade/ ažuriranja Planova upravljanja za zaštićena prodručja u Republici Srpskoj


U okviru Projekta „Održivost zaštićenih područja – SPA“ koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci učestvuje u realizaciji projekta „Priprema/ažuriranje Planova upravljanja zaštićenim područjima koji integrišu mjere prilagođavanja klimatskim promjenama za Nacionalni park Sutjeska, Nacionalni park Kozara, Nacionalni park Drina, Park prirode Una i Park prirode Orjen”.
Cilj projekta je da se ponude Planovi upravljanja sa Akcionim planovima, kao prijedlog održive alternative upravljanju odabranih zaštićenih područja u Republici Srpskoj, s akcentom na smanjenje efekata uticaja klimatskih promjena na bogati biodiverzitet naše zemlje.
Predstavnici projektnog radnog tima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, predvođeni dekanom prof. dr Radoslavom Dekićem i koordinatorom projekta prof. dr Goranom Trbićem, su u periodu od 09. do 17. 04. 2024. godine na radnim sastancima sa predstavnicima upravljača pet odabranih zaštićenih područja na prostoru Republike Srpske predstavili radnu verziju Planova upravljanja i Akcionih planova za navedena zaštićena područja. Radnim sastancima su takođe prisustvovali i predstavnici UNDP, predstavnici lokalnih zajednica i ostali saradnici upravljača.
U toku je priprema finalnih dokumenata koji će sredinom maja mjeseca tekuće godine biti prezentovani na Prirodno-matematičkom fakultetu, predstavnicima nadležnih Ministarstava u Vladi Republike Srpske, Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog i kulturno -istorijskog nasljeđa, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, upravljačima, donatorima, partnerima i zainteresovanim stranama.

Autor teksta: Prof. dr Goran Trbić, koordinator projekta
Naslovna fotografija preuzeta sa: https://www.undp.org/bs/bosnia-herzegovina/projects/spa-projekat