Terenska nastava studenata SP geografija i SP prostorno planiranje


Studenti prvog ciklusa studija Studijskog programa geografija: turizmologija, nastavni i opšti smjer i studenti prvog i drugog ciklusa Studijskog programa prostorno planiranje realizovali su terensku nastavu na prostoru Slovenije i Italije (Trst). Terenska nastava odvijala se u skladu sa nastavnim planom, a u okviru međunarodne saradnje sa Fakultetom za logistiku iz Celja (Univerzitet u Mariboru) kroz CEEPUS mrežu “Tourism and Agriculture Sustainable Alliances – #TASA network” u periodu od 13-18. maja 2024. godine. Program terenskog rada obuhvatao je teorijski i praktični dio. Predavanja i radionice o sigurnosti pristupa i zaštiti podataka na internetu i društvenim mrežama i konceptu održivog turizma u ruralnim područjima održali su profesori Fakulteta za logistiku. Studenti su, u cilju upoređivanja nastavnog plana i uslova studiranja, posjetili i Departman za geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.
Plan terenske nastave realizovali su prof. dr Mira Mandić i prof. dr Dušica Pešević. Koordinator CEEPUS mreže za PMF je prof. dr Irena Medar–Tanjga, a u realizaciji terenske nastave učestvovali su profesori i saradnici CEEPUS mreže “Tourism and Agriculture Sustainable Alliances – #TASA network” i bilateralnog projekta “Agrarian tourism as logistical support for the sustainability of the natural and cultural heritage of Slovenia and Republika Srpska”: prof. dr Tanja Mišlicki Tomić, doc. dr Dragan Papić, dr Nevena Vučen Papić, Vukosava Čolić, ma i Željka Ostojić, ma.
U okviru terenske nastave studenti su upoznati sa geografskim karakteristikama prostora Slovenije, kulturno-istorijskim razvojem, savremenim razvojnim procesima i pristupima prostornoj organizaciji i vrednovanju prostora i kulturnog nasljeđa. U okviru terenskog rada posjećeni su sledeći lokaliteti: Celje, Ljubljana, Bled, Idrija (jedan od najvećih rudnika žive u svijetu pod zaštitom UNESCO-a), Kranj (podzemni grad), Postojinska jama, Kopar i Trst. Poseta Rogaškoj Slatini i turističkoj farmi Pomona bila je posvećena razvoju zdravstvenog i ruralnog turizma. Studenti su na terenu mogli videti, te kritički procijeniti i uporediti pristupe u planiranju i zaštiti prirodnih i kulturnih potencijala, te su stekli dragocjena iskustva za svoje buduće profesije. Upoznavanje sa srpskom kulturnom baštinom i statusom Srba u Sloveniji i Trstu bilo je u cilju upoznavanja istorijskog razvoja i migracija našeg naroda i očuvanja nacionalnog identiteta. Terenska nastava završila je posjetom spomen-kompleksu Donja Gradina gdje je održan istorijski čas i odano poštovanje nedužnim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

Autor: prof. dr Mira Mandić