Još jedno uspješno učešće PMF-a na Festivalu nauke!


U Banjoj Luci je 23. i 24. maja 2024. godine održan 12. Festival nauke, na kojem je aktivno učestvovao i PMF.

Festival nauke je organizovalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Vlade Republike Srpske. Ovogodišnji festival je okupio 21 fakultet sa Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci, Upravu za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS i nekoliko banjalučkih srednjih škola.

Prirodno-matematički fakultet imao značajnu ulogu na ovogodišnjem festivalu, nudeći brojne aktivnosti koje su privukle veliki broj posjetilaca. Lokva – „muzej živih fosila“, „Dosanjani san jednog jezera“, Orijentišimo se na karti i u prostoru!, Magični kvadrat, Fontana u čaši, model zvonca, Duh iz boce – samo su neki od eksponata i eksperimenata PMF-a koji su prikazani u sportskoj dvorani u Univerzitetskom gradu, Univerziteta u Banjoj Luci. Dio Festivala nauke je održan i na samom PMF-u, gdje su brojni posjetioci oba dana imali priliku da obiđu planetarijumu, akvarijumu i terarijumu, te se tako upoznaju sa različitim aspektima prirodnih nauka.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i podržali ovogodišnji Festival nauke, naročito nastavnicima, saradnicima i studentima volonterima sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Njihov rad i zalaganje su ključni za uspjeh ovog značajnog događaja, koji je prikazao i zanimljivu stranu nauke, te tako popularizovao nauku i inspirisao mlade da se zainteresuju za naučna istraživanja i obrazovanje.

Autor teksta: doc. dr Milana Grbić

Naslovna fotografija preuzete sa sajta UNIBL.