Затварање успјешно реализованог пројекта “Мала школа физике”


Петак, 22.12.2023. године, у амфитеатру нашег факултета одржано је свечано затварање успјешно реализованог пројекта “Мала школа физике”.

Носиоци активности овог пројекта су наставно особље Студијског програма физика и представници Удружења грађана “БОЗОН”. Пројекат је подржан од стране Републичког педагошког завода и суфинансиран од стране Града Бања Лука. У протеклом периоду око 200 ученика седмих, осмих и деветих разреда основних школа које се налазе на територији Града Бања Лука учествовало је у прилагођеним обукама за овладавање поступцима и методама мјерења при директном експерименталном раду у лабораторији. Кроз менторски рад проф. др Драгане Маливук Гак, доц. др Сњежане Дупљанин и мр Бојана Ковачевића, те уз помоћ сарадника, лабораната и студената, код ученика се развијала моћ критичког мишљења, те су ученици имали прилику да овладају систематизацијом, анализом и дискусијом резултата добијених у експериментима уз прилагођену употребу софтверских статистичких пакета. Припремање и реализовање пројектних активности трајало је шест мјесеци.

У уводном дијелу програма обратила се поздравним говором координаторица пројекта проф. др Драгана Маливук Гак која се захвалила свим судионицима пројекта на успјешној сарадњи и преданом раду и изразила задовољство успјешношћу реализације постављених циљева у протеклим мјесецима, те уручила захвалнице партнерима пројекта, представницима школа и свима онима који су са ентузијазмом дали допринос успјешној реализцији пројекта.

Потом је астрофизичар доц. др Немања Ракић одржао научно-популарно предавање под називом “Кратка прича о васељени”. Током предавања публика је имала прилику да се упозна са актуелним сазнањима о тајновитом свемиру, његовој структури, галаксијама, рађању звијезда, експлозијама супернових, црним рупама и бројним објектима и феноменима који настањују то нама само дјелимично видљиво и познато пространство. Публици се овим предавањем настојало развити интересовање за ово подручје истраживања које нам проширује знања о васиони и могућности да боље разумијемо нашу позицију и улогу у том величанственом космичком окружењу, те оставља могућност да откријемо нова поглавља.