Djelatnost


Djelatnost

Prirodno-matematički fakultet u Banjoj Luci jedna je od institucija koja pokriva područje prirodnih, matematičkih i informatičkih nauka u Republici Srpskoj. Studijski programi formirani na Fakultetu omogućavaju realizaciju obrazovnog i naučno-istraživačkog rada i doprinose razvoju znanja u oblasti prirodnih nauka, kao i primjenu rezultata istraživanja u nastavi i praksi.

Obrazovna djelatnost obavlja se u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i principima bolonjskog procesa. U okviru studijskih programa, a prema nastavnom planu, predmeti su organizovani kao jednosemestralni i dvosemestralni. Svakom predmetu je dodijeljen određen broj ECTS bodova, a ukupan broj ECTS po semestru iznosi 30. Studije su organizovane po ciklusima. Prvi ciklus (osnovne studije) traje četiri, drugi (master studije) jednu, a treći (doktorske studije) tri godine.

Naučno-istraživački rad se realizuje kroz teorijska i eksperimentalna istraživanja koja naši zaposleni provode u saradnji sa velikim brojem naučnika širom svijeta. Ponosni smo na značajne naučne rezultate koje smo ostvarili u prethodnom periodu i koji su doveli do toga da PMF bude prepoznat kao važna naučno-istraživačka institucija u zemlji i šire.