Студентска мобилност


Студентска мобилност

Студентска мобилност представља кључну компоненту модерног образовног система, пружајући студентима јединствену прилику да стекну вриједна искуства изван своје матичне институције. Мобилност студената подстиче разноликост, усавршавање страног језика, узајамно разумијевање и интеркултуралност. Такође, стручне праксе и стажирања у иностранству пружају студентима прилику да примијене своје теоријско знање у стварном свету, стичући практичне вештине и развијајући професионалну мрежу.

Један од кључних аспеката студентске мобилности су програми размјене, где студенти имају могућност студирања у иностранству и упознавања различитих култура.
Студенти Универзитета у Бањој Луци могу да конкуришу на различите програме размјене студената. Програм који нуду највише могућности за размјену је Erasmus+ (KA107) – Међународна кредитна размјена. До сада је значајан број наших студената користио овај програм за размјену, а утисци по завршетку размјене су изузетно позитивни. Пријаве за програме мобилности у оквиру Erasmus+ (KA107) програма се врше на основу отворених позива на самом факултету или на основу позива на нивоу читавог Универзитета. У оквиру овог програма, студентска размјена може да траје од три (3) до 12 мјесеци у сврху студирања и од два (2) до 12 мјесеци у сврху праксе.

Студенти могу да се пријаве и на позиве програма CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) мреже. Ове активности обављају се у сарадњи са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Министарством цивилних послова Босне и Херцеговине. Активности на реализацији овог програма настављају се и у наредним годинама, кроз реализацију програма CEEPUS III. Посјетите страницу https://www.ceepus.info/default.aspx за више информација.

Студенти Универзитета у Бањој Луци могу да обављају стручну праксу у иностранству и посредством међународног удружења за размјену студената ради стручне праксе – AESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). Линк ка AESTE платформи за размјену је https://iaeste.smartsimple.ie/s_Login.jsp