Studentska mobilnost


Studentska mobilnost

Studentska mobilnost predstavlja ključnu komponentu modernog obrazovnog sistema, pružajući studentima jedinstvenu priliku da steknu vrijedna iskustva izvan svoje matične institucije. Mobilnost studenata podstiče raznolikost, usavršavanje stranog jezika, uzajamno razumijevanje i interkulturalnost. Takođe, stručne prakse i stažiranja u inostranstvu pružaju studentima priliku da primijene svoje teorijsko znanje u stvarnom svetu, stičući praktične veštine i razvijajući profesionalnu mrežu.

Jedan od ključnih aspekata studentske mobilnosti su programi razmjene, gde studenti imaju mogućnost studiranja u inostranstvu i upoznavanja različitih kultura.
Studenti Univerziteta u Banjoj Luci mogu da konkurišu na različite programe razmjene studenata. Program koji nudu najviše mogućnosti za razmjenu je Erasmus+ (KA107) – Međunarodna kreditna razmjena. Do sada je značajan broj naših studenata koristio ovaj program za razmjenu, a utisci po završetku razmjene su izuzetno pozitivni. Prijave za programe mobilnosti u okviru Erasmus+ (KA107) programa se vrše na osnovu otvorenih poziva na samom fakultetu ili na osnovu poziva na nivou čitavog Univerziteta. U okviru ovog programa, studentska razmjena može da traje od tri (3) do 12 mjeseci u svrhu studiranja i od dva (2) do 12 mjeseci u svrhu prakse.

Studenti mogu da se prijave i na pozive programa CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) mreže. Ove aktivnosti obavljaju se u saradnji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na realizaciji ovog programa nastavljaju se i u narednim godinama, kroz realizaciju programa CEEPUS III. Posjetite stranicu https://www.ceepus.info/default.aspx za više informacija.

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci mogu da obavljaju stručnu praksu u inostranstvu i posredstvom međunarodnog udruženja za razmjenu studenata radi stručne prakse – AESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). Link ka AESTE platformi za razmjenu je https://iaeste.smartsimple.ie/s_Login.jsp