Archives februar 2024

Održana obuka studenata Turizmologije za Međunarodni sajam turizma 2024.

Predstavnik turističke organizacije Republike Srpske Branka Mihajlović, viši stručni saradnik za marketing i izdavaštvo, 26.02.2024. godine u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta, studentima Studijskog programa geografije, smjer Turizmologija je održala obuku za učešće na Međunarodnom sajmu turizma, koji će se održati od 1. do 3. marta u Banjaluci.

Obuka je obuhvatila upoznavanje studenata sa osnovnim elementima pripreme i realizacije aktivnosti na sajmu turizma kao i postsajamske aktivnosti. Studentima su prezentovane osnovne informacije za pripremu njihovog učešća u svojstvu informatora na predstojećem „4. Međunarodnom sajmu turizma Banja Luka 2024.“

Angažovanost studenata na ovim manifestacijama omogućava iskustvo u marketingu, priliku da se istaknu pred budućim poslodavcima, ali i da izgrade korisne kontakte za dalja usavrašavanja u struci.

Autor teksta: prof. dr Aleksandra Petrašević

Predavanje prof. Juri Panebraceva

U petak, 23. februara 2024. godine, prof. Juri Panebracev sa Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja (JINR) u Dubni, Rusija, održao je predavanje pod nazivom „Zajednički institut za nuklearna istraživanja (Dubna) – nauka i nastava“. Ovaj vrhunski naučnik ima ogroman naučni doprinos u naučnoj oblasti nuklearne fizike i šef je Laboratorije za fiziku visokih energija kao i Univerzitetskog centra JINR, JINR, Dubna, Rusija.

Predavanje prof. Panebraceva je bilo podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu je predstavljen institut, njegove laboratorije i istraživački centri koji nisu vezani isključivo za oblast nuklearne fizike, već i mnoge druge oblasti, uključujući istraživanja novih materijala, nanotehnologije, astrobilogiju i druge.

Drugi dio predavanja se odnosio na razvoj novih nastavnih metoda, a posebno korištenje resursa za izvođenje nastave na daljinu kao i korištenje virtuelnih laboratorija, koje ovaj institut razvija za sve nivoe nastave (detaljnije ovdje.).

Profesor Panebracev je uputio poziv svim zainteresovanima, kako studentima – tako i saradnicima i nastavnicima našeg univerziteta da koriste njihove dostupne resurse, kao i da se prijave za naučnu saradnju sa JINR institutom u Dubni.

Autor teksta: prof. dr Siniša Vučenović

Pripremi se za upis na PMF!

Pohađaj  pripremnu nastavu i pripremi se za prijemni ispit na najbolji mogući način.
Pripremna nastava će biti organizovana iz hemije, za sve kandidate koji treba da polažu prijemni ispit iz hemije, te iz matematike, za sve buduće studente PMF-a koji polažu prijemni ispit iz matematike.

Termini pripremne nastave iz hemije su:

  • 11.05.2024. od 10.00 časova
  • 18.05.2024. od 10.00 časova
  • 25.05.2024. od 10.00 časova
  • 01.06.2024. od 10.00 časova

Termini pripremne nastave iz matematike su:

  • 11.05. od 9.00 časova
  • 18.05. od 10.00 časova
  • 24.05. od 9.00 časova
  • 31.05. od 9.00 časova
  • 08.06. od 9.00 časova
  • 15.06. od 10.00 časova

Pripremna nastava je besplatna.
Prati informacije na sajtu i instagram stranici fakulteta.

Uspješno realizovana stručna praksa informatičkog smjera u zimskom semestru 2023/24. godine

Tokom zimskog semestra, studenti četvrte godine informatičkog smjera imali su priliku da steknu vrijedno praktično iskustvo kroz različite aktivnosti u sklopu predmeta Stručna praksa.

Radionica sa članovima tima za ljudske resurse kompanije m:tel održana je 8. novembra 2023. godine u računarskoj sali PMF-a. Kroz ovu radionicu studenti su stekli uvid u proces selekcije kandidata pri prijavi za posao, od početnog koraka pisanja biografije i prijave, do samog intervjua, te se tako upoznali sa ovim važnim aspektom savremenog poslovanja. Više detalja o radionici možete pročitati na stranici SP Matematika i informatika, kao i u objavi kompanije m:tel.

Druga obaveza studenata je bila praksa u kompaniji m:tel, u periodu od 20. novembra do 1. decembra radnim danima. Fokus prakse bio je na temi „Data Life Cycle“, pružajući studentima priliku da steknu praktično iskustvo u upravljanju podacima u svim fazama životnog ciklusa podataka. Više detalja o praksi u m:tel-u možete pročitati ovdje.

Predavanje na temu „Bankarstvo u eri digitalizacije“, održano je 27. decembra 2023. godine, kada smo u računarskoj sali PMF-a ugostili kolege iz Addiko banke – Slađana Stanića, člana Uprave Banke i Vladimira Telebaka, direktor Odjela upravljanja rizikom za stanovništvo. Zanimljiva predavanja su omogućila studentima da steknu uvid u bankarsku industriju, te važnosti uloge matematičara i informatičara u digitalizaciji bankarstva.

Navedene aktivnosti pružile su studentima konkretne uvide u praktične primjene informatičkih vještina u stvarnom poslovnom okruženju, doprinoseći njihovom profesionalnom razvoju i pripremi za buduće izazove u industriji.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim partnerima –  kompaniji m:tel i Addiko banci, za podršku pri realizaciji navedenih aktivnosti, a našim studentima čestitamo na uspješno obavljenoj stručnoj praksi!

Autor teksta: doc. dr Milana Grbić
Slike: m:tel i Addiko banka

Saradnja sa Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Dekić i dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Velimir Šećerov potpisali su 23. februara 2024. godine Sporazum o saradnji ove dvije obrazovne institucije.

Kako se navodi u tekstu Sporazuma ove dvije obrazovne institucije će obavljati saradnju u razmjeni informacija o ukupnom nastavnom planu i programu školovanja. Saradnja će, takođe, obuhvatati i razmjenu kadrova, naučnih publikacija, specijalne literature i cirkularnih pisama, kojima će se kontinuirano obavještavati o dostignućima obrazovnih ustanova. Pored toga, zajedno će se realizovati naučno-istraživački projekti, organizovati konferencije i simpozijumi, ali provoditi i drugi oblici saradnje.

Autor teksta: prof. dr Aleksandra Petrašević

Bilateralna saradnja sa Fakultetom za logistiku Univerziteta u Mariboru

Koordinator saradnje iz Republike Srpske prof. dr Tanja Mišlicki Tomić sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci se sastala sa koordinatorom iz Republike Slovenije doc. dr Lazarom Pavićem sa Fakulteta za logistiku Univerziteta u Mariboru. Povod sastanka je pokretanje aktivnosti na dvogodišnjem projektu „Agroturizam kao logistička podrška održivosti prirodnog i kulturnog nasljeđa Republike Slovenije i Republike Srpske“.

Izvor: RTRS

Zajednički terenski rad i razmjena znanja i informacija pomoći će da se procijeni održiva agroturistička ponuda Republike Srpske, te na osnovu primjera dobre prakse Slovenije, daju smjernice za njeno poboljšanje.
Sastanku je prisustvovala i koordinator za akademsku razmjenu u programu CEEPUS III „Tourism and Agriculture Sustainable Alliances – #TASA network“, prof. dr Irena Medar Tanjga sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci. Dogovorene su razmjene studenata i nastavnog osoblja i drugi vidovi akademske saradnje.

Autor teksta: prof.dr Tanja Mišlicki Tomić

Prof. dr Draško Marinković održao predavanje o demografskoj slici Republike Srpske

Prof. dr Draško Marinković, redovni profesor Studijskog programa geografija, održao je dana 21. februara 2024. godine predavanje na temu „Demografska slika Republike Srpske – stanje i perspektive“ na Filozofskom fakultetu u okviru serija događaja „Srijeda na Filozofskom“.

Profesor je izložio detaljnu analizu demografskog stanja Republike Srpske u posljednjih dvadeset godina, sa akcentom na prirodnu depopulaciju, intenzivan proces starenja, kao i na konstantnu emigraciju radno-sposobnog i fertilnog stanovništava. Kroz predavanje je izložio prognozu demografskog razvoja do 2050. godine i predložio niz strateških mjera za poboljšanje demografske slike.

Pored nastavnika, saradnika i studenta sa Univerziteta u Banjoj Luci predavanju je prisustvovao i veliki broj novinara, što ukazuje na značaj ove tematike.

Vijest o predavanju prof. Marinkovića koja je objavljena na veb stranici Filozofskog fakulteta možete pročitati ovdje.

Autor teksta: prof. dr Aleksandra Petrašević

 

 

 

Poziv za učešće u Mentorskom programu za žene u cyber sigurnosti

Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (Cyber Security Excellence Centre – CSEC) u saradnji s partnericama iz akademskog, bankarskog i IT-sektora poziva sve zainteresovane  žene u dobi od 16 do 26 godina, da se prijave za učešće u Mentorskom programu za žene u cyber sigurnosti– #WomanInCybersecurityBH.

Program je osmišljen kao strateška inicijativa za rješavanje nedovoljne zastupljenosti žena u domenu cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Kreirajući strukturirano okruženje za dijeljenje znanja i vođenje, program ima za cilj podsticanje rasta, osnaživanja i stvaranja prilika za žene koje žele napredovati ili započeti karijeru u polju cyber sigurnosti.

Prijave se mogu podnijeti putem Google forme. Rok za prijave je 1. mart 2024. godine.

Prijavljene kandidatkinje imaju obavezu prisustva na događaju “Mentorship kick off event”, koji će biti 8. i 9. marta u Forest Resortu Tarčin. Svi troškovi prevoza, osvježenja i smještaja su pokriveni.

Više informacija o pozivu pročitajte ovdje.

Nagradni konkurs Fonda Nenada M. Kostića za najbolje master i diplomske radove iz oblasti čiste i primijenjene hemije

Fond Nenada M. Kostića za hemijske nauke objavio je konkurs za najbolje master i diplomske radove iz oblasti čiste i primijenjene hemije koji su odbranjeni u periodu od 1. aprila 2023. do 31. marta 2024. godine. Tekst konkursa je dostupan ovdje.

Konkurs je otvoren od 15. februara do 5. aprila 2024. godine. Kandidati se na konkurs prijavljuju sami, putem formulara koji se nalazi ovdje.

Novčane nagrade iznosiće 1150 odnosno 1000 evra. Nenagrađeni kandidati dobiće po jedan grafički list srpskih likovnih umjetnika. Fond namjerava da dodjeli vankonkursnu nagradu od 1150 evra po svome izboru, bez prijavljivanja kandidata.

Prijavu i obavezne priloge poslati na e-adresu: tatjanad@chem.bg.ac.rs

Predavanja „Objedinjeni institut za nuklearna istraživanja u Dubni – nauka i obrazovanjeˮ

Ugledni fizičar prof. dr Juri Panebracev održaće 23. februara 2024. godine u 12 časova u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci predavanje ,,Objedinjeni institut za nuklearna istraživanja u Dubni – nauka i obrazovanjeˮ.

Panebracev je ugledni fizičar koji rukovodi naučno-eksperimentalnim odjeljenjem za fundamentalna istraživanja Laboratorije visoke energije Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja sa sjedištem u ruskom gradu Dubna.

Inače, riječ je o najprestižnijem institutu za nuklearna istraživanja u Rusiji, na kojem se, pored nuklearne fizike, vrši čitav spektar istraživanja koja su povezana sa istraživanjem novih materijala, nanotehnologijom, biologijom i različitim analitičkim tehnikama.

Ovaj ruski institut već ostvaruje saradnju sa različitim ustanovama u Srbiji na oko 20 projekata. Tako arhitekte, tehnolozi, arheolozi, ekolozi i nuklearni fizičari imaju priliku da upravo u Zajedničkom institutu za nuklearna istraživanja obavljaju razna istraživanja.

Ovo predavanje na Prirodno-matematičkom fakultetu prilika je da prof. Panebracev predstavi Institut, ali i da se uspostave kontakti naših istraživača sa ovom prestižnom institucijom.

Juri Panebracev je doktor fizike i matematike, te autor više udžbenika i preko 150 naučnih radova. Učesnik je velikih međunarodnih projekata za proučavanje svojstava nuklearne materije u ekstremnim uslovima. Inicijator je i vođa međunarodnog naučno-obrazovnog projekta za učenike prirodnih nauka „Onlajn učionica naukeˮ.

Tekst preuzet sa sajta UNIBL.